ZASTUPNIK U SKUPŠTINI

Petek najavio kandidaturu za šefa zagrebačkog SDP-a: Imam plan kako revitalizirati stranku

Nakon izbora za vrh stranke, predsjednika, predsjedništvo i Glavni odbor, SDP kreće u izbore za čelnike lokalnih organizacija. Fokus će biti naravno na izborima u tri velika grada u kojima jedva da ima organizacije, Zagreb, Split i Osijek. Iako su se razna imena za kandidate za šefa zagrebačkog ogranka iznosila, samo je jedna osoba javno iznijela želju za kandidaturom - Renato Petek
Zagreb: Konferencija za medije gradskog zastupnika Renata Peteka Matija Habljak/PIXSELL

Na problem nedostatka terenskih organizacija za naš portal upozorio je i politički analitičar Žarko Puhovski.

– Ispada da zapravo u gotovo polovini Hrvatske SDP nema od temeljne organizacije. Sve su ih raspustili, a dolaze lokalni izbori. SDP je uz HDZ bio jedina stranka koja je imala mrežu organizacija po čitavoj Hrvatskoj i to su izgubili. Sad bi morali napraviti dvije stvari paralelno, a bojim se da će to biti preteško za Hajdaš Dončića, smatra profesor Puhovski.

Imam plan kako revitalizirati SDP 

A danas je za 01 Portal Renato Petek najavio svoju kandidaturu za šefa zagrebačke organizacije SDP-a i ukratko iznio viziju kako bi organizacija trebala izgledati. Također rekao je da je i Gordan Maras dobrodošao u SDP.

– Da izbori su pred nama. Nadam se i u zagrebačkoj organizaciji. Dvije godine nemamo predsjednika, tako da sada je konačno, vjerujem došlo vrijeme, zapravo je zadnji čas, da se gradska organizacija konstituira s novim predsjednikom. Ja sam svakako zainteresiran biti kandidat na tim izborima, rekao je Petek.

Dodao je da ima plan kako revitalizirati SDP da bi on bio relevantan na lokalnim izborima sljedeće godine u Gradu Zagrebu.

-Ne mogu se pomiriti s činjenicom da je SDP manji partner, a da ništa po tom pitanju ne učinimo. Mi se trebamo okrenuti građanima. Trebamo raditi u interesu građana i pokušati vratiti ono biračko tijelo koje na neki način preotelo Možemo na prošlim izborima. Uostalom i dio biračkog tijela prema anketama koji je izgubio, Tomislav Tomašević nije se vratila sa SDP-u. To se dogodilo zato što se SDP nije ponovo dokazao da je alternativa Tomaševiću, odnosno da ima bolja rješenja, da je korektiv u trenutku kada je trebao biti, rekao je Petek.

SDP treba biti korektiv u Zagrebu

Istaknuo je da SDP treba biti korektiv u Zagrebu da bi se stvar razvila u korist građana i da SDP to nije radio

– Stoga ja, a smatram da sam dobro upoznao grad i gradsku politiku, ne samo da sad samo želim nuditi rješenja građanima već i u samoj stranci želim promijeniti stvari kako funkcioniraju u zagrebačkom SDP po pitanju komunikacije i po pitanju bolje organizacije. I to je nešto bez čega nema inkluzivnosti u samoj stranci bez čega nema jačeg i modernijeg SDP – a u Gradu Zagrebu. A bez kvalitetnog rezultata u Gradu, niti nacionalni SDP neće imati šansu pobijediti HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima.

Na pitanje hoće li se biti i kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnik Petek kaže kako prvo treba odraditi izbore u lokalnom SDP-u.

– A hoće li biti predizbori u SDP-u za gradonačelničkog kandidata ja sam za njih također spreman. Smatram da je potrebno imati svog kandidata ili kandidatkinju i tu ću se prijaviti, kandidirati pa će članovi odlučiti jesam li najbolji kandidat za gradonačelničkog kandidata. Ali kažem, očito moramo prvo napraviti pomake u svijesti da tako kažem samih članova da SDP može više. Vidio sam ljude u SDP-u koji su spremni pomoći ako će se krenuti dobrim smjerom. A dobar smjer je otvorite prema građanima, mi moramo biti na usluzi građanima, kaže Petek.

Građanima trebamo dokazati da smo tu zbog njih

Dodao je da se trudi svaki dan biti u kontaktu s građanima te istaknuo da je njegov broj dostupan svima.

– Zovu me svakodnevno zbog raznoraznih problema. Nekad ljude samo treba saslušati, nekad im proslijediti informaciju i pokušati pomoći u rješavanju nekog problema da bismo dokazali da smo tu zbog njih, kaže Petek.

Na pitanje je li ga zvao Gordan Maras koji želi ponovno postati članom SDP-a, Petek kaže da nije jer Maras ne živi u organizaciji na Trešnjevci koju Petek vodi.

– Ali svakako trebamo u učlaniti, vratiti one koji nisu učinili štetu stranci. Tu je sigurno došlo do nekih propusta u prošlosti koje sad treba ispraviti. Svatko tko želi doprinijeti u radu stranke je dobrodošao, rekao je Petek.

Grad Zagreb
Politika