Daju dobre rezultate

Uz ove trikove olakšajte si pripremu kuhanih jaja

Cilj je skuhati sve dijelove jajeta podjednako i istovremeno
jaja

Mary Frances Kennedy Fisher bila je američka novinarka koja je pisala o hrani. Iako je preminula 1992. godine, njezini recepti i savjeti aktualni su i danas.

Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila reizdanje njezine kuharice “Kako skuhati vuka” koja je prvi put objavljena davne 1942. godine.

U njemu Fisher, između ostalog, govori o metodama koje koristimo pri kuhanju jaja i zašto ih smatra pogrešnim, piše CityMagazin.

Dva odlična trika

Ona ističe da je izraz “kuhanje jaja” zapravo netočan i da je tajna uspješne pripreme u tome što se jaja uopće ne kuhaju. Fisher objašnjava da kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, dok se bjelanjak odmah skuha. Cilj je skuhati sve dijelove jajeta podjednako i istovremeno.

Zato nudi dvije opcije za koje smatra da daju dobre rezultate.

Naime, kako ljuska ne bi pukla, predlaže da jaje prvo operete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite na laganoj vatri koliko god želite, a Fisher napominje da će se jaje tako skuhati jednako brzo kao i voda, ali će biti bolje kuhano.

Za drugu metodu predlaže da jaje uronite u hladnu vodu u maloj zdjelici koju potom brzo zagrijete. Čim voda počne ključati, jaje je gotovo i spremno za jelo. No, priznaje da ima jednu manu – ovako napravljena jaja teže se gule.

Osim toga, ovako kuhano jaje će biti mekano, a za tvrdo kuhana jaja morat ćete ih držati u vodi neko vrijeme nakon što prokuhaju.

Kako biste lakše skinuli ljusku, naš savjet je da kuhano jaje stavite u posudu punu hladne vode i ostavite da odstoji oko 5 minuta, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti