GRADSKI ZASTUPNIK

Lovrić: Tomašević brutalno oporezuje građane, a s druge strane troši novac na sulude projekte

Zagrebačka vlast se bezočno razbacuje novcem građana - upozorio je danas predsjednik stranke Plavi grad Ivica Lovrić. Smatra da je zato dobrodošla najava snižavanja stope poreza na dohodak koje je najavila Vlada
IMG-20240920-WA0003

Gradski zastupnik i predsjednik stranke Plavi Grad okupio je novinare ispred nedavno otvorenog vrtića u Gajnicama. Podsjetio je da je taj objekt izgrađen prije 5 godina kao prostor mjesnog odbora za 450 000 eura. Sada je prenamijenjen u vrtić, što je Tomaševićeva gradska uprava platila dvostruko više, odnosno 800 000 eura. Pita se kako je moguće da su prenamjenu gotovo novih prostorija platili 4 000 eura po kvadratu.

Kada je riječ o zbrinjavanju otpada – Lovrić kaže da se silni milijuni daju privatnicima, primjerice za biootpad godišnje odlazi 11 milijuna eura.

–  Ako se sjećate bivša gradska vlast je pripremila, isprojektirala i bilo je u postupku izdavanja građevinske dozvole izgradnja kompostane u Novskoj za zbrinjavanje biootpada. Taj projekt je trebao stajati 30 milijuna eura i većinom se mogao financirati iz EU fondova. Dolaskom Tomaševića na vlast on je odustao od zbrinjavanja biootpada u Novskoj i izgradnje kompostane i zamislite da će on samo u ovoj godini CIOS-u i ovoj austrijskoj tvrtki platiti 11 milijuna eura. Sljedeće godine isto tako 11 milijuna eura jer je potpisan dvogodišnji ugovor na 22 milijuna eura. Znači on će samo u dvije godine platiti zbrinjavanje biootpada 22 milijuna eura a za te novce je mogao izgraditi kompostanu u Novskoj.

Uz to, ističe da gradonačelnik voli trošiti na usluge savjetovanja, a najnoviji primjer je, kaže Lovrić, vezan uz pročistač otpadnih voda.

– Svjedoci smo da se naručuju brojne savjetodavne usluge, ono najpoznatije nedavno da zagrebački holding traži savjetnika i konzultanta koji će ih za 5 milijuna eura savjetovati kako kositi travu i kako asfaltirati ceste. Međutim ovaj tjedan je Tomašević otišao korak dalje pa je zatražio savjetnika koji će ih savjetovati o financijskim posljedicama raskida ugovora Pročistač otpadnih voda. Podsjetimo, i tu je predvidio platiti 500.000 eura + pdv, dakle oko 600.000 eura. Dalje ću podsjetiti da je Tomašević u siječnju na Gradskoj skupštini predložio, a možemovska većina usvojila raskid ugovora, a onda negdje 9 mjeseci nakon toga on traži financijskog stručnjaka koji će ga savjetovati kakve će biti posljedice raskida toga ugovora. Da nije suludo, da nije tragično bilo bi satirično ali nažalost nije nimalo satirično pogotovo ako stavimo u kontekst da je Tomašević već tri puta odvjetničkom društvu Škurla i partneri platio to isto savjetovanje. Znači jednom prošle godine i dva puta u ovoj godini Tomašević je od istog odvjetničkog društva Škurla i partneri tri puta naručio i platio iste usluge.

Nakon svih ovih primjera Lovrić zahvaljuje premijeru zbog najave snižavanja porez na dohodak.

– Medijski promotori zagrebačke gradske vlasti i aktivisti Možemo tuguju zbog najavljenog smanjenja stopa poreza na dohodak u Gradu Zagrebu. Stranka Plavi grad smatra upravo suprotno – da treba pozdraviti ovakav potez i, dapače, zahvaliti Vladi Republike Hrvatske što nas barem djelomično spašava od rastrošne i nesposobne gradske vlasti Tomislava Tomaševića i Možemo. Žalosno je da Zagrepčanima treba takva pomoć, ali je dobrodošla u trenutku kad je život u gradu postao preskup, a kvaliteta života značajno opada – zaključio je Lovrić

Aktualno
Hrvatska