Europski tjedan mobilnosti

U Zagrebu otvorena trodnevna konferencija Green Deal Mobility

Događanje je usmjereno na inovativne koncepte i tehnologije u mobilnosti koje će omogućiti niskougljični razvoj gradova posvećenog održivoj mobilnosti i zelenoj tranziciji
240920 green deal mobility (7) Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je u hotelu Zonar trodnevnu konferenciju Green Deal Mobility, koja se održava u okviru Europskog tjedna mobilnosti.

Događanje je usmjereno na inovativne koncepte i tehnologije u mobilnosti koje će omogućiti niskougljični razvoj gradova posvećenog održivoj mobilnosti i zelenoj tranziciji.

Gradonačelnik Tomašević zahvalio se svim sudionicima i prisutnima na velikom odazivu te je kazao kako je tema čiste i održive mobilnosti od ključne važnosti za ovu Gradsku upravu.

– S velikom posvećenošću radimo na širenju pješačkih zona. Cilj nam je vratiti pješacima centar grada, ali i neke gradske četvrti. Zelena tranzicija u svom obimu obuhvaća mnoge važne aspekte, a jedan od tih aspekata je održiva mobilnost. U ovom trenutku Grad Zagreb najviše ulaže u tranziciju gradskoga prijevoza u svojoj povijesti. Obavezali smo se na kupnju ukupno 80 novih tramvaja, a valja podsjetiti da ih je 20 već u proizvodnji. Također, prva faza transformacije voznog autobusnog parka uključit će ulaganja u 70 novih vozila na struju i vodik, a konačan cilj do 2030. je osposobiti svu našu autobusnu flotu na ova alternativna goriva, kazao je gradonačelnik i dodao kako je baš ove godine, dijelu građanstva starijem od 65 godina u potpunosti besplatno omogućeno kretanje sredstvima javnog prijevoza.

– Želimo ispuniti našu misiju da Zagreb postane klimatski neutralan grad do 2030!, zaključio je.

Green Deal Mobility konferencija prvi se put održava i to na tri lokacije, u organizaciji REGEA-e, City Mobilityja i Bird Incubatora. Uz eminentne govornike iz područja zelene tranzicije te mnoštvo dinamičnih panel diskusija, stručnu javnost će razveseliti izuzetno zanimljiv Startup Pitch Session za startupove iz područja održive mobilnosti.

U sklopu konferencije organizatori, u nedjelju 22. rujna, organiziraju i veliku romobilijadu te poligon za sigurnu vožnju, a kraj Europskog tjedna mobilnosti će biti prigodno obilježen manifestacijom – ŽBICA, 25. po redu, koja će posebno obradovati sve ljubitelje bicikla.

Događanja
Grad Zagreb