EVO KOLIKO IH JE PREDVIĐENO

Ministarstvo zdravstva za 01Portal: Do kraja godine svi domovi zdravlja počet će s ugovaranjem psiholoških timova

U Hrvatskoj je mentalno zdravlje do nedavno bilo tabu tema o kojoj se rijetko javno govorilo, a još manje spominjalo u medijima, osim u onim rijetkim situacijama kad je počinjen zločin. Interes javnosti za mentalno zdravlje počeo je bujati tijekom i neposredno nakon karantena koje su obilježile pandemiju COVID-a 19, a liječnici i danas provode istraživanja kako bi utvrdili koliko je štete socijalno distanciranje tijekom pandemije učinilo pogotovo kod mlađih dobnih skupina
Zagreb: Ministar Beroš o nacionalnom programu osnaživanja i usavršavanja mladih liječnika Robert Anic/PIXSELL

Na porast broja osoba koji pate od depresije ili srodnih mentalnih poremećaja upozoravale su brojne udruge kojima je mentalno zdravlje u fokusu rada, stručne službe u osnovnim i srednjim školama, a to su primijetili i liječnici u Domovima zdravlja i zavodima Hitne medicinske pomoći.

Na porast depresije i s njom povezanih suicidalnih misli i nažalost suicida, na Svjetski dan prevencije suicida 10. rujna, upozorila je i udruga Životna linija. Iz te udruge istakli su da iako je broj suicida u Hrvatskoj u padu, da je 500 samoubojstava godišnje upozoravajuće velik broj te da bi u smanjivanju tog broja mogli pomoći psihološki timovi u Domovima zdravlja. Također, smatraju da bi osobama s teškoćama s mentalnim zdravljem, a zbog velike stigme u društvu, trebalo omogućiti tražiti psihološku pomoć bez potrebe izdavanja uputnice.

Upravo zbog toga što je problem mentalnog zdravlja došao u pozornost javnosti, ministar zdravstva Vili Beroš je prije godinu dana pokrenuo Program osnaživanja mentalnog zdravlja.

Psiholozi se vraćaju u domove zdravlja nakon 30 godina

Kako su za 01Portal rekli iz Ministarstva zdravstva u Programu osnaživanja mentalnog zdravlja u zajednici omogućeno je domovima zdravlja ugovaranje psiholoških timova izvan Mreže javne zdravstvene službe i uz financiranje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Dodaju da su se Programu odazvali oni domovi zdravlja koji su na svom području uspjeli angažirati kliničke psihologe i psihologe te registrirati psihološku djelatnost, a koja prije izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti nije bila omogućena na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Trenutno se Programom financiraju timovi u pet domova zdravlja i to; Domu zdravlja Zagreb Istok i Zagreb Zapad, Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Krapinsko-zagorske županije te Međimurske županije, a uskoro bi se Program mogao početi provoditi i u Osječko-baranjskoj županiji te Varaždinskoj županiji.

Potrebne zakonske promjene

Također, kažu kako očekuju da će svi domovi zdravlja registrirati ovu djelatnost te započeti s ugovaranjem psiholoških timova u Mreži javne zdravstvene službe, a kojom je predviđeno ugovaranje 133 psihološka tima, 24 dispanzera za mentalno zdravlje te 30 mobilnih timova za mentalno zdravlje.

– U okviru reforme zdravstvenog sustava krajnji cilj projekta je poboljšanje kvalitete života osoba koje imaju mentalne poremećaje, kao i prevencija istih, a sve kroz veću dostupnost i učinkovitost zdravstvenih sadržaja kad je u pitanju smanjenje stigme oko mentalnog zdravlja, ali i smanjenje opterećenja sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, odgovorili su za 01Portal iz Ministarstva zdravstva.

Aktualno
Hrvatska