Opasnost za zdravlje

Ove dvije namirnice mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara

Tim je proučavao podatke prikupljene iz upitnika koje je ispunilo gotovo 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika
roštilj

Prerađeno meso i superslatka pića dvije su najopasnije ultraprerađene namirnice, upozorava nova studija. Istraživači su otkrili da su oba proizvoda povezana s povećanim rizikom od bolesti srca ili kardiovaskularnih bolesti.

No, znanstvenici su također otkrili da su neke ultraprerađene namirnice (UPF), poput jogurta i kruha, povezane s manjim izgledima za moždani udar, piše The Sun. Tim je proučavao podatke prikupljene iz upitnika koje je ispunilo gotovo 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika.

Hrana su kategorizirali u četiri skupine – neprerađena/minimalno prerađena, prerađeni kulinarski sastojci, prerađena hrana i UPF. Ultraprerađenu, koja je često bogata šećerom, masnoćama, kalorijama i soli, a siromašni vlaknima, zatim su dalje podijeljeni u 10 skupina na temelju nutritivnog sastava. Istraživači su zaključili da je ultraprerađena hrana povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca.

To može uključivati ​​mesne delikatese, slaninu ili kobasice, kao i gazirana pića, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti