301. Zavjetno hodočašće

FOTO Brojni Zagrepčani hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj. Nadbiskup Kutleša poručio: „Bog nas treba da preko nas pokaže da mu je do ovoga svijeta stalo“

Geslo ovogodišnjeg hodočašća je „Budi s nama svaki čas!“
Marija Bistrica: Zagreba?ki nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio misno slavlje prigodom 301. Zavjetnog hodo?aš?a vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistri?koj

Prigodom 301. Zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj zagrebački nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša predvodio je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju 8. rujna, svečano misno slavlje u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Na misnom slavlju koncelebrirali su pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te brojni svećenici koji su u Svetište hodočastili u zajedništvu sa svojim vjernicima.

Na početku misnoga slavlja okupljene je pozdravio pomoćni biskup Mijo Gorski. Biskup Gorski istaknuo je kako je u središtu našeg hodočašća uvijek Isus Krist i dodao kako smo Isusovu i Marijinu prisutnost posebno osjećali u prošlim vremenima.

-Crkva se okupljala oko uskrslog Krista i zagovornice Marije- dodao je biskup Gorski i podsjetio na 40. obljetnicu Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici, kao i na 30 godina od prvog pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. našoj Domovini.

-Bila je to najveća misa u cijeloj hrvatskoj povijesti sa snažnim porukama ohrabrenja. Mnogi mladi rođeni u ovom stoljeću nisu bili sudionici ovih velikih vjerskih događaja- kazao je biskup i poručio kako im s na poseban način govorimo o veličanstvenim djelima koje je Bog po Marijinu zagovoru učinio za nas.

Nadbiskup Kutleša uvodeći u euharistijsko slavlje rekao je kako „mi danas ovdje donosimo svoje probleme, poteškoće i probleme nebeskoj Majci, a ona želi da mi u svijetu svjedočimo za njezinog Sina. Naša nas majka poziva da budemo hrabri pokazivati svoju vjeru, svjedočiti i pokazivati što znači biti pravi katolik.“

U homiliji nadbiskup Kutleša naglasio je kako napor hodočasnika izražava njihovu potrebu da svoje živote i sve ono do čega im je stalo povjere Majci Božjoj.

-Ona je najbliža srcu svoga božanskog Sina, a istovremeno je bliska našim srcima. Ljubav i gorljivost koje vas pokreću prema ovom i drugim Marijinim svetištima diljem naše domovine svjedoče da po Mariji nalazite uslišane svoje molitve i ostvarene čežnje i želje svoga srca. Nadasve, zaštita za koju je svakodnevno molimo ovdje je opipljiva, a sve čemu se nadamo i što želimo postići biva nam jasnije i dostupnije u zajedništvu s njom- poručio je.

Osvrćući se na ovogodišnje geslo hodočašća „Budi s nama svaki čas!“ nadbiskup Kutleša kazao je kako je Marija posrednica milosti i zagovornica u svim našim „časovima“. Podsjetio je i na obljetnice koje obilježavamo na ovom hodočašću: 90 godina od prvog hodočašća zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca iz Čučerja u Mariju Bistricu 1934. godine. Zatim, 40. obljetnicu od veličanstvenog događaja 1984. godine, Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici, kao krune obilježavanja 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Događanja
Grad Zagreb
Vjera