EVOLUCIJSKA PREDNOST

Zašto mačke imaju trbuščić?

Čini li vam se ponekad kako se trbuh vaše mačke komično njiše s jedne na drugu stranu dok hoda ili trči? Možda gledate u nešto što se naziva "praiskonska vreća", koja unatoč tome što izgleda smiješno, vašoj živahnoj mački pruža kompleksne evolucijske prednosti
fernando-lavin-VLnUsIE2w3U-unsplash Unsplash/Pixabay

Sve mačke – mužjaci ili ženke, kastrirane ili ne – imaju ovu vreću te iako mogu doprinijeti tome da se vaša mačka doima prekomjerno debelo, tomu često nije tako.

Čak i velike mačke poput lavova imaju praiskonske vreće i razlikuju se po veličini među jedinkama, piše ifl science.

Vreće će se formirati kada mačke navrše šest mjeseci, a pretilost, trudnoća i starenje mogu promijeniti njen izgled.

No bitno je znati da ako primijetite bilo kakve iznenadne promjene u obliku tijela vaše mačke, nakon što u potpunosti naraste, to može biti znak zdravstvenog stanja pa je uvijek najbolje da ju prvo pregledate kod veterinara.

Korisne svrhe vreće

  • Zaštita: Ove vreće pružaju dodatni sloj masti i tkiva za zaštitu vitalnih organa od kandži drugih mačaka ili životinja
  • Fleksibilnost: Mačke mogu ispružiti svoja tijela kako bi izvele impresivne skokove na udaljenosti približno pet do šest puta veće od duljine njihova tijela, okomito i vodoravno. Ova dodatna koža im omogućuje da rade duže korake, skaču dalje i zakreću torzo kako bi doskočile na noge.
  • Skladištenje hrane: Premda pripitomljene mačke preferiraju manje količine hrane, mnoge vrste nisu evoluirali dalje od vremena kada su bile divlje. U divljini, mačke mogu, kada su zalihe hrane ograničene, pojesti veliki obrok što im omogućuju ove vreće koje dopuštaju trbuhu da se proširi kako bi primio veću količinu hrane
  • Regulacija topline: Neki također nagađaju da vrećice omogućuju bolju cirkulaciju zraka što pomaže u kontroli temperature.

Uobičajena zabluda je da samo sterilizirane mačke razviju vreću, ali ako vidite drastičnu razliku u veličini vreće prije i nakon sterilizacije, vaša mačka vjerojatno ima prekomjernu težinu, prenosi N1info.hr. 

Nakon što je mačka kastrirana, njena smanjena razina energije znači da joj je potrebno manje hrane. Vlasnici koji nastave s istom dijetom vjerojatno će vidjeti kako će njihova težina porasti, a s time dolazi i veća vreća.

Hrvatska
Zanimljivosti