RUSIJA

Milan Bandić dobio ulicu u gradu kojeg je obilježila tragedija

Ruski grad Beslan od danas ima ulicu koja nosi ime nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića
WhatsApp-Slika-2024-09-04-u-15.45.23_666be709-1200×900 01portal

Dana 1. rujna 2004. godine u gradiću Beslanu u Sjevernoj Osetiji na jugu Rusije čečenski teroristi zauzeli osnovnu školu i zatočili u njoj više od tisuću ljudi. Dva dana poslije, saznalo se da je 331 osoba mrtva, od čega 160 djece, a bilo je i 700 ranjenih.

Spletom okolnosti, u to doba u Rusiji boravila je i Vlasta Pavić, bivša zagrebačka gradonačelnica. Po saznanju za tragediju, otputovala je avionom u Beslan i dala obećanje kako će Grad Zagreb pomoći stradalima. To se obećanje obistinilo već 2005. godine, kada je organiziran odmor i rehabilitacija za stradalnike u Odmaralištu zagrebačkog Crvenog križa u Novom Vinodolskom.

Godinu dana nakon stravičnog zločina, pokojni gradonačelnik Bandić je u organizaciji sa zagrebačkim Crvenim križem pozvao 50 djece koja su bila taoci, na odmor u Novi Vinodolski.

01portal

Elena Ganieva, profesorica ruskog jezika i književnosti te ravnateljica tamošnje Škole br. 1, kazala je kako je petnaest godina Milan Bandić pozivao djecu Beslana na ljetovanje u Novi Vinodolski, ljetovanje koje su ta djeca obožavala i radovala mu se od ljeta do ljeta.

– Hrvatska je bila jedina zemlja koja nam je toliko vremena pružala ruku prijateljstva, razumijevanja i pomoći. Nije bilo godine kada Bandić nije posjetio djecu i pitao ih kako su. Nikada nije došao prazne ruke. Za djecu je to ljetovanje, nakon tragedije koju smo proživjeli, bila prava rehabilitacija. Prekrasna zemlja, prekrasni ljudi, prijateljska atmosfera. Za našu je djecu Hrvatska postala drugi dom u kojem su se osjećala doista voljeno i ta ih je ljubav izliječila, kaže za naš list Ganieva, jedna od inicijatorica ideje da se po Milanu Bandiću nazove ulica u njihovom gradu, piše Novi list. 

Inicijativa o ljetovanju beslanske djece u Hrvatskoj bila je i jedan od glavnih razloga zašto je Bandića krajem 2018. ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao ordenom “Red prijateljstva” koji se dodjeljuje istaknutim osobama za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima. Bandić je taj orden primio osobno od Putina na ceremoniji koja se održala u Kremlju.

Grad Zagreb
Ostalo