ODUSTALI OD PROJEKTA

Barbarić: Tomašević je uveo famozne plave vrećice i kažnjavanje građana. Imali smo gotovo rješenje

Da su se neke stvari mogle riješiti puno elegantnije, tvrdi Pavao Barbarić, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata Čistoće
Zagreb: Čistoća u inspekciji odlaganja otpada Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Fenomen zagrebačkih plavih vrećica i kažnjavanja kućanstava zbog nepropisnog odlaganja smeća, svojom kompleksnošću zadaje glavobolje građanima, ali i gradskoj upravi. Da su se neke stvari mogle riješiti puno elegantnije, tvrdi Pavao Barbarić, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata Čistoće.

– Individualna odgovornost utvrđuje se isključivo vizualnom provjerom kante koju obavlja ophodarska služba Čistoće. Onaj u čijem je dvorištu kanta, taj je krivac, rekao je Barbarić, koji je svojedobno bio zadužen i za implementaciju sustava čipiranja i uparivanja spremnika Čistoće s krajnjim korisnicima.

Kaže da se kroz dvije godine uparilo i čipiralo 90 posto spremnika te su se u kamione ugradili skeneri kako bi se svakim prikupljanjem otpada moglo evidentirati čiji je spremnik preuzet, no tvrdi da je dolaskom gradonačelnika Tomaševića projekt obustavljen.

– Nikad sustav nismo povezali s glavnim računalnim softverom, a dolaskom Davora Vića na poziciju direktora Čistoće, od svega se odjednom odustalo pod izlikom da će se ići u nešto novo, nastavlja Barbarić.

Taj sustav bi, kako tvrdi Barbarić, omogućio elektronsku evidenciju pražnjenja spremnika u Čistoći, a kada bi došlo do prigovora građana da im otpad nije pokupljen, postojala bi evidencija u kojem se periodu dogodilo pražnjenje spremnika.

– Mi to do danas nemamo. Gradonačelnik je uveo famozne plave vrećice i kažnjavanje građana, no kao prvo, nema pravne osnove za kažnjavanje jer se Zakon o gospodarenju otpadom donosi se na razini Vlade RH pa se spušta na lokalnu samoupravu, a u zakonu nema plavih vrećica i nemate pravo kažnjavati građane Zagreba koji ih ne koriste, objašnjava Barbarić za Nacional.hr.

Kada se dogodi da građani dobiju kaznu, tvrdi, imaju pravo zatražiti elektronsku evidenciju o pražnjenju spremnika i izvršenju usluge Čistoće, no ta evidencija ne postoji pa tako ne postoji pravni argument, odnosno dokaz, da ste u tom periodu bili na lokaciji i izvršili uslugu.

Aktualno
Grad Zagreb