Promoviranje Jugoslavije

Branitelji bijesni zbog petokrake na koncertu

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara podnijela je kaznenu prijavu protiv organizatora koncerta Bijelog dugmeta u Splitu, a traže i da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Razlog su jedna pjesma i jugoslavenska zastava na videozidu
Snimka zaslona 2024-09-01 145938 Foto: Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara podnijela je u nedjelju prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba zbog koncerta grupe Bijelo dugme koji se u subotu navečer održao u Splitu. Kako su napisali, razlog je “promoviranje osuđene komunističke ideologije i njezinih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku.”

Povod za prijavu je pjesma Pljuni i zapjevaj, Jugoslavijo koju je sinoć otpjevao Alen Islamović, dok je na ekranu iza njega bila jugoslovenska zastava.

“Tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne sukladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Promovirati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, protjerivala i ubijala djeca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promoviranja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno tijelo Hrvatski sabor te Vijeće Europe”, navodi se u tekstu koji potpisuje Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

“Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubojstva milijuna ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovirali i ‘častili’ usred Splita Alen Islamović i drugovi. Sukladno svemu gore navedenom tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih”, napisala je Gregurić.

Hrvatska
Politika