MARINKO KREŠIĆ

General o curenju informacija u aferi Black Hawk: To je jedna vrsta izdaje

Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora govorio je o stanju u Hrvatskoj vojsci. Osvrnuo se i na tzv. aferu Black Hawk koja je dovela do novog prijepora između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića

Zagreb: Preuzimanje helikoptera Black Hawk kojem su nazočili Milanović i Banožić Emica Elvedji/PIXSELL

Američki State Department odobrio je prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrijednosti 390 milijuna dolara.

– To je oružje koje je Hrvatskoj vojsci neophodno za prve napade, to je moćno oružje, to u ovom dijelu Europe imaju samo Poljska i Rumunjska. Pozdravljam odluku Vlade o modernizaciji Hrvatske vojske. S ovim bi vojska u kopnenom dijelu dobila veliku moć, kazao je Krešić.

Komentirao je i vojni rok.

– Mi odmrzavamo vojni rok, rekao bih da je ovo dobar potez jer smo se stalno zalagali da Hrvatska vojska treba imati obvezno služenje roka da bi mogli imati popunu i kvalitetnu pričuvu. Mislim da je dobro da se uvodi, neka je i dva mjeseca, neka se mladi nađu, upoznaju i steknu osnovna znanja i vještine, rekao je general Marinko Krešić za N1.

Osvrnuo se i na tzv. aferu Black Hawk koja je dovela do novog prijepora između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

– Štićene osobe ne bi trebale otkrivati rute gdje putuju, ali javnost mora znati zbog čega je putovao ili predsjednik Vlade ili predsjednik države i koju je zadaću obavio za interes naroda, rekao je Krešić.

U ovom slučaju su informacije procurile u javnost.

– Tko otkriva na kojoj ruti leti? To se ne smije činiti, to je izdaja jedne vrste. Položiti račune što ste obavili i reći javnosti koliko ste potrošili, to bi trebalo znati, prekoračuje li netko proračun koji mu je odobren.

Hrvatska
Politika