Hodočašće u Mariju Bistricu

FOTO Vjernici iz Posavskih Brega i Dubrovčaka Lijevog hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj

Došli smo joj na koljenima sa zavjetima, prošnjama, zahvalama, brigama i nadama..... A otišli ohrabreni i puni vjere s čvrstom željom da joj i sljedeće godine dođemo opet pješice, poručili su vjernici župe svetog Maksimilijana i svetog Nikole Biskupa
received_1048956339919053

Vjernici župe sv. Maksimilijana biskupa iz Posavskih Brega i susjedne župe sv. Nikole biskupa iz Dubrovčaka Lijevog sa župnikom vlč. Dražanom Mirčićem i ove su godine pješice hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj.

U nedjelju, 11. kolovoza, nakon večernje mise u Dubrovčaku Lijevom i blagoslova, dvadesetak hodočasnika predvođenih velečasnim Mirčićem krenuli su na put vjere, nade i milosti. Ove godine je vrijeme hodočašća (11. do 13. kolovoza) palo na početak radnog tjedna pa je i hodočasnika bilo nešto manje nego prošle godine.

Noćno pješačenje bilo je vrlo ugodno. Uz molitvu, razgovor, šale, savjete, podršku, vidanje žuljeva, odmore na već poznatim odmorištima i prekrasnom zajedništvu hodočasnici su stigli u Kašinu u 10 sati ujutro. U Kašini se vrijeme provodilo u osvježenju, odmoru, okrepi i druženju. Noćilo se kao i obično u kašinskom vatrogasnom domu dok su neki ohrabreni lijepim vremenom noć prespavali pod zvijezdama, na travnjaku iza vatrogasnog doma.

Nastavak puta uslijedio je rano ujutro sljedećeg dana. Svatko svojim tempom što cestom, što hodočasničkim stazama, stigli smo do Laza Bistričkog gdje je tradicionalno okupljanje svih hodočasnika. S hodočasnicima iz Martinske Vesi i njihovim župnikom, koji ih je po običaju dočekao na Lazu, formirali smo zajedničku procesiju i uz molitvu i pjesmu došli pred Gospu. Došli smo joj na koljenima sa zavjetima, prošnjama, zahvalama, brigama i nadama….. A otišli ohrabreni i puni vjere s čvrstom željom da joj i sljedeće godine dođemo opet pješice.

TEKST I FOTO: Mirna Češković

Događanja
Ivanić-Grad