VIDEO

Bernardić: Tomašević je de facto priznao da je napravio svinjariju i gubitak Gradskoj plinari

Nižu se reakcije na poziv Gradske plinare Zagreb Opskrba klijentima u kojem piše da ako ostanu njihovi kupci da će plaćati nižu cijenu plina od javne. Naravno, u obavijestio koju šalju GPZ Opskrba nije istaknuli cijenu ni objasnila kako je moguće da će tržišna cijena biti niža od javne. Poziv Gradske plinare kupcima komentirao je i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić
Zagreb: Davor Bernardić održao konferenciju za medije o plinskoj opskrbi Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Bernardić je podsjetio je da je Gradska plinara Opskrba izgubila opskrbno područje Grada Zagreba te dodao da je to gubitak od otprilike 240 milijuna eura na godišnjoj razini, a u razdoblju od tri godine da se radi o gubitku preko 720 milijuna eura.

Dodao je da je tada zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdio da je GPZO zapravo ponudila najnižu cijenu te da praktički posluje s nulom, na rubu profitabilnosti. Bernardića čudi kako na adrese građana ovih dana stigle ponude i letci, gdje se govori o tome da se može sklopiti čak niža cijena od one koju će ponuditi tek HERA, odnosno javni opskrbljivač usluge plina koji još nisu formirali cijenu.

Naglasio je kako su trenutnim nuđenjem nižih cijena od onih u svibnju iz grada de facto priznali da u napravili svinjariju odnosno gubitak gradskoj plinari jer da su ponudili ovu cijenu, onda sasvim sigurno ne bi izgubili natječaj.

– Dakle, ovo je petljanje, muljanje, vađenje. Ima ona stara narodna koja kaže, “nije majka klela sina što se kockao, klela ga je što se vadio”, a na ovaj način de facto sad kad nude nižu cijenu priznaju gubitke i priznaju gubitak natječaja, rekao je Bernardić.

Ustvrdio je da su gubici u GPZ Opskrba nastali još 2020 druge godine, kad je Gradska plinara Opskrba kupovala plin po cijeni od čak 106 eura po megavatsatu, a imala je važeći ugovor s HEP-om po cijeni od 41 euro po megavatsatu.

Šteta veća od milijardu eura

– To je napravilo financijsku rupu od 100 milijuna eura koja je vidljiva iz poslovnih izvješća zagrebačkog Holdinga. To je vidljivo iz aviona. Taj novac Holding potražuje od države, ali iz države su odgovorili, odnosno HERA im je odgovorila upitom zašto su kupovali plin po cijeni od 106 eura po megavatsatu, a mogli su ga kupovati po važećem dvogodišnjem ugovoru s HEP-om po cijeni od 41 € po megavatsatu. To znači da su de facto namjerno napravili štetu od 100 milijuna eura zagrebačkoj Gradskoj plinari Opskrba jer su kupovali plin po dva i pol puta većoj cijeni nego Frane Barbarić. Pa to je velika afera i sasvim sigurno kao što ste vjerojatno čitali da zadnjih mjeseci PNUSKOK češlja Grad i Holding po pitanju drugih slučajeva, a sasvim sigurno češlja i u ovom slučaju, ustvrdio je Bernardić.

Smatra kako je samo pitanje kada će dobiti pravosudni epilog zato što se ovo jednostavno ne može sakriti.

Također, podsjetio je da su iz GPZ Opskrba nemušto odgovorili na pitanje kako je moguće da će prodavati plin po manjoj cijeni od javnog dobavljača. GPZO je, podsjetimo, ustvrdio da su osigurali određene količine plina po povoljnoj cijeni.

Bernardić kaže kako je cijena plina sada više od cijena koje su bile u travnju ili svibnju i da cijena plina konstantno, ali sigurno raste te da je to lako provjeriti na burzama.

– Dakle, to je još jeda pokušaj laži i obmane ne bi li se sakrila ova velika sramota. A u, konačnici velika financijska šteta za Grad Zagreb koja će u tri godine iznositi 720 milijuna eura. I ako tome pribrojite da je Tomašević sa suradnicima izgubio 323 milijuna eura za obnovu vodovoda, a to je bio razlog zbog kojeg je navodno raskinuo ugovor s pročistačem. Zbog tog ugovora i raskidanja ugovora sada će grad morati platiti preko 300 milijuna eura penala, kaže Bernardić.

Rekao je kako samo u ova tri slučaja dolazimo do brojke od 1, 3 milijardu eura direktne financijske štete po Grad Zagreb.

– To je 10 milijardi kuna. Za taj novac se moglo napraviti 5 km metroa, moglo se napraviti 100 vrtića i škola, moglo se napraviti 10 mostova u Gradu Zagrebu. Moglo se napraviti čuda i čudesa. To je nažalost ogromna financijska šteta koju oni i dalje rade i to je do sad u povijesti vođenja Grada Zagreba neviđeno, tvrdi Davor Bernardić.

Grad Zagreb
Politika