RESPIRATORNI PROBLEMI

Liječnici imaju pune ruke posla. U bolnicama gužve zbog atipične upale pluća

Usred ljeta liječnici obiteljske medicine imaju pune ruke posla. Neuobičajeno za ovo razdoblje u godini, pacijenti im se često javljaju zbog respiratornih infekcija
Zagreb: Zbog rijetkih komplikacija od korone preminuo jedanaestogodišnji dječak Marko Prpic/PIXSELL

U bolnicama – gužva, ponajprije zbog atipične upale pluća. Bolest se u većem broju pojavljuje svakih nekoliko godina, teško ju je prepoznati, najosjetljivija su djeca, ali liječenje je većinom uspješno.

– Najčešće počinje netipično za neke respiratorne infekcije onim najvećim dijelom, dakle, povišena tjelesna temperatura s nekim općim simptomima, a respiratorni simptomi se javljaju dva do tri dana nakon toga prvenstveno u formi nekog kašlja, grlobolje curenja nosa, naglasio je dr.med. Zoran Barušić, Infektivna klinika “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Za širenje ljetnih infekcija krivci su, kažu liječnici, češća okupljanja, kao i vremenski intervali u kojima se neke bolesti pojavljuju, piše HRT.

– A naravno i određene značajne klimatske promijene, koje sigurno nose svoj određeni rizik za pojavnost zaraznih bolesti u nekom podneblju, dodao je Barušić.

Zbog visokih temperatura još jedan od problema za građane su i razne vrste nametnika, najčešće zbog kožnih i alergijskih reakcija nakon uboda.

Aktualno
Hrvatska