Viteška igra

Jure Domazet Lošo slavodobitnik 309. Sinjske alke

Osim Alke, Domazet Lošo prije dva je dana osvojio i Baru
ure Domazet Lošo slavodobitnik je 309. Sinjske alke Zvonimir Barisin/PIXSELL

Jure Domazet Lošo slavodobitnik je 309. Sinjske alke. Osvojio je ukupno šest punata, jedan u prvoj, srida u drugoj i dva u trećoj utrci. Iza sebe je ostavio trojicu alkara kopljanika koji su ovogodišnju alku završili s pet punata, to su Ivo Zorica, Bože Mandac i Stipe Bogdan.

Prigodni dar slavodobitniku, sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom – uručio je predsjednik Zoran Milanović.

-Alka nije bila politična, a sve je promijenio Domovinski rat. Naš je put bio ispravan- rekao je.

Prisjetio se povijesti Sinjske alke i svojih brojnih dolazaka na tu manifestaciju te izrazio zadovoljstvo što u danima alkarskih svečanosti Sinj živi punim plućima, a završio je citirajući pokojnog sinjskog novinara i publicista Božu Žigu.

-Držanje je sve i konju i čovjeku. Alka mora biti samo lipa, lipša i najlipša, u njoj se moraju vidit odgoj, junaštvo, tradicija i poštenje i radost. Alka mora bit radost. Radujmo se dakle, i sritno dogodine, kazao je.

Jure Domazet Lošo rođen je 1987., a na Sinjskoj je alci debitirao 2014. godine. Viteško alkarsko društvo nagradilo je slavodobitnika zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 5500 eura, dok ga je pokrovitelj Alke, predsjednik Zoran Milanović nagradio zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom, izvijestio je HRT.

Osim Alke, Domazet Lošo prije dva je dana osvojio i Baru, za što je nagrađen brončanom alkom i dva metra zelenog sukna. Do ove godine osvojio je dvije Bare.

Događanja
Hrvatska