Vrijeme danas

Sunčano i vruće, povremeno s naoblakom ili pljuskom

Nakon ponedjeljka najveća je vjerojatnotnost za pljuskove i grmljavinu s utorka na srijedu
Vruće ljetno popodne u Zagrebu Patrik Macek/PIXSELL

Nakon kiše granulo je sunce, a ta će se tema provlačiti kopnenim predjelima dobar dio novog tjedna. Nakon ponedjeljka najveća je vjerojatnotnost za pljuskove i grmljavinu s utorka na srijedu. Tad će i još malo osvježiti. Zatim sunčanije i postupno toplije.

– Prevladavat će sunčano i vruće, povremeno s umjerenom naoblakom, a uglavnom prema unutrašnjosti i s ponekim pljuskom. Vjetar će biti najčešće slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u noći na utorak ponegdje duž obale može zapuhati i bura. Lokalni popodnevni pljuskovi praćeni grmljavinom uglavnom u unutrašnjosti djelomice sunčane Dalmacije mogu biti i izraženiji, iako nije posve isključena mogućnost i za poneki neverin na moru. More će biti većinom mirno ili malo valovito, a vjetar uz nestabilnosti pojačan, no većinom umjeren sjeverozapadni i jugozapadni te navečer ponegdje bura. Nakon vrlo toplog jutra dnevna temperatura bit će između 31 i 34 stupnja.

Na zapadu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, te mjestimičnom kišom češćom u gorju, a pljuskovi s grmljavinom mogući su i duž obale. Bura će zapuhati potkraj dana i postupno jačati osobito pod Velebitom. U središnjim predjelima s promjenjivom naoblakom i sunčanim razdobljima valja i sutra računati na lokalno malo kiše. Pritom je moguć i poneki izraženiji pljusak sredinom dana. Vjetar slab ili umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura oko 19, najviša dnevna oko 30.

Na istoku većinom suho i djelomice sunčano. S lokalno jačim razvojem oblaka poneki pljusak sredinom dana moguć je uglavnom na zapadu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a najviša temperatura oko 30 stupnjeva.

– Djelomice sunčani dani na kopnu neće biti posve stabilni, past će bar još malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom, osobito u noći s utorka na srijedu, najprije na sjeverozapadu pa prema istoku i jugu, a zatim od četvrtka uglavnom suho. S umjerenim vjetrom sa sjevera će stići još malo svježiji zrak. Na moru vruće, u utorak nakratko i za žuto upozorenje na toplinski val. Zatim od četvrtka i vjetrovitije, ponegdje s jakom burom i sjeverozapadnjakom. Bit će barem djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno, prognozirao je Izidor Pelajić za HRT.

Hrvatska
Vremenska prognoza