PREDSJEDNIČKI IZBORI

Milanović u kampanji, a drugi se češljaju

Predsjednik Republike Zoran Milanović potvrdu da ide u kampanju za novi mandat na Pantovčak dao je onako, usput na otvaranju muzeja kravata
Tuzla: Milanović održao sastanak s gradonačelnikom Zijadom Lugavićem Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović potvrdu da ide u kampanju za novi mandat na Pantovčak dao je onako, usput na otvaranju muzeja kravata. Odgovarajući novinarki N1 televizije kad će objaviti kandidaturu rekao je “Evo sad”. Kratko i jasno. Skoro mjesec dana je prošlo od njegove kandidature, a druge stranke još uvijek nisu istakle protukandidate.

Boje li se Milanovića? Ako se pita Mariju Selak Raspudić izgleda da, da.

– Primijetila sam da postoji ta atmosfera straha oko polemike sa Zoranom Milanovićem, rekla je Selak Raspudić u intervjuu u kojem je izrazila volju biti Milanovićev protukandidat.

– Iskazala sam volju da se kandidiram jer nisam osoba koja voli zavlačiti niti kalkuliram. Ozbiljan sam kandidat i ne gledam ovo kao na oblik političke samopromocije ili političkog blefa, rekla je Marija Selak Raspudić. Dodala je da je u kandidaturi priječi isključivo logistika.

– A onda i ostale logističke stvari koje se tiču minimalnog financiranja kampanje, razrade medijske strategije, prikupljanja potpisa i svih ostalih detalja koje to nosi. Jedna je priča kada idete kroz klasičnu stranačku infrastrukturu poput HDZ-a i SDP-a, koji troše milijune proračunskih sredstava na svoje kandidate, a druga je priča kada kao doista nezavisan kandidat idete ispočetka. To je kao da trčimo utrku na 400 metara i vi počinjete od nule, a oni su na 300 metara, objasnila je.

Tajming objave utječe na medijsku pažnju

Politički analitičar, Karlo Jurak za 01Portal rekao je kako u srazu sa Zoranom Milanovićem, Selak Raspudić ima svoj gornji domet, i kreće se do negdje najviše 12-ak posto.

– Drugi krug su posve novi izbori i tamo se karte iznova miješaju, pa je u toj nekoj hipotetskoj situaciji čak i moguće da bi imala šanse, iako znatno manje nego Milanović, ali mislim da ona nema šanse na prvoj stepenici, a to je prvi krug, jer bi HDZ-ov kandidat po svoj prilici trebao biti dovoljno jak da makar nadmaši njezin plafon, smatra Jurak.

Dr. sc. Kristijan Sedak iskusni komunikolog i međunarodni konzultant za 01Portal kaže kako je uvjeren da Marija Selak Raspudić ne boji. Također dodaje i da nema razloga za to.

– Siguran sam da će bilo koja dama u politici eutanazirati Milanovićevo potencijalno divljanje. Selak Raspudić je dovoljno elokventna da retorički može bilo kome parirati. Veće je pitanje na čije glasove može računati ako HDZ istakne kandidata kojim će zadržati simpatizere i privući DP-ove, smatra Sedak.

Također, u razgovoru za naš portal, na upit zbog čega druge stranke još nisu istakle kandidata za fotelju na Pantovčaku Sedak kaže da ostali još kalkuliraju jer tajming objave utječe na medijsku pažnju.

– Moramo biti svjesni da ulazimo u vrijeme godišnjih odmora i razdoblje političke i društvene neaktivnosti i kandidatima koji sada uđu u kampanju bit će vrlo izazovno cijelo vrijeme održavati medijsku prisutnost, objašnjava Sedak. Dodao je da za kvalitetne kandidate, koji su medijski etablirani i otprije poznati javnosti, nema potrebe da se nepotrebno iscrpljuju.

– Oni ne moraju izgrađivati ili popravljati imidž, a kampanju mogu fokusirati na mobilizacijskim političkim porukama, kaže naš sugovornik.

Nedostatak kandidata je problem HDZ-a

S druge strane, komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić smatra kako neisticanje protukandidata od strane drugih stranaka ukazuje na jedan veliki problem hrvatske politike – plitak kadrovski bazen. Ističe kako je to u biti najveći problem HDZ-a.

Podsjetimo, HDZ se igrao s nekoliko imena za potencijalnog protukandidata Milanoviću. u javnost su puštali probne balone poput predsjednika Matice hrvatske Mira Gavrana zatim ponovno Kolinde Grabar Kitarović i Dragana Primorca, a medijsku navlakušu izveo je i ministar Oleg Butković koji nikome nije htio otkriti hoće li se ili neće kandirati protiv Milanovića.

– Nekako sve češće dolazimo u situaciju da HDZ se osim premijera Andreja Plenkovića, nema dobrog kandidata ni za koje izbore, upozorava Mamić.

– Da HDZ koji ima 200 tisuća članova da nema barem tri čovjeka koji će se u nekim unutarstranačkim predizborima natjecati za kandidaturu za predsjednika države, pogotovo u situaciji kad je očito da Plenković i Milanović ne mogu surađivati i kad bi je država u aspektima u kojima je njih dvojica trebaju voditi de facto blokirana, kaže Ankica Mamić i naglašava kako je nedostatak kandidata u biti loša vijest za HDZ.

Milanović u kampanji trči maraton, ostali sprint

Uglavnom, protukandidata nema, bilo to iz straha ili iz logističkih i PR problema. Milanović će svojim pojavljivanjem u javnosti na danima općina, gradova i županija, odnosno na raznim obljetnicama uz kakav zgodan komentar puniti medije, imati vidljivost, graditi povjerenje građana, dok će ostali, uključivanjem u kampanju par mjeseci u izbore uistinu morati odraditi sprint. Pitanje je samo tko će uspjeti doći do cilja.

Hrvatska
Politika