Skupi otpad

Tomašević na Skupštini iznio svoju računicu, iz Pripuzove tvrtke tvrde da su dobili više. Tko krivo računa?

U Tomaševićevom mandatu je prihod dosegao 19,6 milijuna eura
Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju o Gradskoj plinari koja je izgubila opskrbu Zagrepčana Luka Batelić/PIXSELL

Nakon što je ustvrdio da je Grad Zagreb u njegovu mandatu prepolovio poslove s tvrtkama iz grupacije CIOS, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na sjednici Gradske skupštine potkraj lipnja napokon iznio i konkretnu računicu koja to potkrepljuje: tvrtkama Petra Pripuza ukupno je isplaćeno 7,9 milijuna eura za oporabu otpada.

U četiri godine koje su prethodile, kada je grad vodio Milan Bandić, COIS-u je za istu svrhu isplaćeno 16,8 milijuna eura, piše Forbes.

Tomašević je precizirao da su pregledali više od 3000 faktura te da su spomenuti iznosi zbroj izvršenih plaćanja za oporabu otpada (od početka 2017. godine do kraja svibnja 2021. godine, te za Tomaševićev mandat od početka lipnja 2021. do kraja travnja 2024. godine), a ne sklopljenih okvirnih sporazuma ili ugovora. Dakle, u pitanju je suma doista realiziranih transakcija.

U Tomaševićevom mandatu je prihod dosegao 19,6 milijuna eura

Tvrtka CIOS-u je, podsjeća Forbes, 5. lipnja odaslala dramatično otvoreno pismo gradonačelniku s posve drukčijim brojkama o “poslovnom odnosu Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga s članicama CIOS grupacije”. Pripuz je, naime, u tom pismu među ostalim naveo da su tvrtke članice CIOS grupe, izravno ili putem nositelja zajednice ponuditelja, tijekom cijelog mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića ostvarile prihod kroz okvirne sporazume od ukupno 19,69 milijuna eura (bez PDV-a). U Tomaševićevom mandatu je prihod dosegao 19,6 milijuna eura (bez PDV), ustvrdio je.

Za Fobes su iz CIOS-a su odgovorili da potvrđuju vjerodostojnost svojih podataka. Budući da bi bilo praktički nemoguće da dobijemo na uvid sve fakture u razdoblju 2017.-2024. godine, ostaje otvoreno pitanje: kome vjerovati, odnosno tko i zašto krivo zbraja, piše Forbes.

 

Grad Zagreb
Politika