Veliki dan za Čakovec

U Čakovcu započela izgradnja Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra vrijednog 16,5 milijuna eura

Novi centar pružat će uslugu boravka za osobe s invaliditetom, usluge rane razvojne podrške djeci s poteškoćama u razvoju te psihosocijalnu podršku, a osim novih prostora Centra za odgoj i obrazovanje, imat će i prostorije, radionice i dvorane za provođenje dodatnih aktivnosti usmjerenih prema osobama s teškoćama
Čakovec: Svečanost početka radova izgradnje Regionalnog edukacijsko rehabilitacijskog centra Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Polaganjem temeljnog kamena u Čakovcu je u petak službeno označen početak radova na izgradnji Regionalnog edukacijsko- rehabilitacijskog centra, vrijednog 16,5 milijuna eura, a svečanosti su nazočili premijer Andrej Plenković i ministar Radovan Fuchs.

Novi centar pružat će uslugu boravka za osobe s invaliditetom, usluge rane razvojne podrške djeci s poteškoćama u razvoju te psihosocijalnu podršku, a osim novih prostora Centra za odgoj i obrazovanje, imat će i prostorije, radionice i dvorane za provođenje dodatnih aktivnosti usmjerenih prema osobama s teškoćama.

Premijer Plenković istaknuo je da će se projekt financirati nacionalnim i sredstvima poreznih obveznika, kroz državni proračun, kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada, kao i sredstvima Međimurske županije i Grada Čakovca. Tom je prilikom naglasio da je današnje događanje želi staviti u širi kontekst, odnosno povezati s dva zakona koja je Vlada u četvrtak prihvatila i uputila u Hrvatski sabor.

Posavec: Kroz Centar pokazujemo snagu zajednice
Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je Regionalni edukacijsko- rehabilitacijski centar najbolji i najslikovitiji primjer kako pokazati snagu zajednice kroz humane i lijepe projekte.

-I ovaj projekt je izraz brige da našoj djeci i mladima omogućimo najbolje obrazovanje. U Međimurju se u ovome trenutku gradi ili dograđuje 19 vrtića diljem naših općina i gradova, imamo još 1.008 djece koja su izvan obuhvata vrtića. Prijavili smo 17 projekata u obrazovanju u osnovnim školama za jednosmjensku nastavu, jedino u Međimurju naša vrtićka djeca kojima je to potrebno imaju osigurane i financirane osobne asistente- izjavio je župan.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini kazala je da se izgradnjom nove škole pokazuje da je i Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji i Republici Hrvatskoj stalo do dobrobiti osoba s teškoćama i njihovog uključivanja u društvo.

-Djeca s teškoćama s područja cijelog Međimurja su ona zbog kojih gradimo novu školu i prostore koji će omogućiti da u izvannastavnim aktivnostima stječu nove vještine te pod stručnim vodstvom razvijaju svoje potencijale- rekla je Cividini.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Dragica Benčik istaknula je da je osobama s teškoćama u razvoju potrebno mnogo toga te da će ih novi prostori primjereni za 21. stoljeće osnažiti u ostvarenju njihovih punih potencijala.

Događanja
Središnja Hrvatska