Projekt je vrijedan 18,4 milijuna eura

Dovršen Nacionalni rehabilitacijski Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama

Izgradnja Centra označava ključni trenutak u unaprjeđenju zdravstva i skrbi za osobe s ozljedama i bolestima kralježnične moždine te nacionalni zdravstveni sustav
Varazdinske_Toplice Grad Varaždinske Toplice

Dovršena je izgradnja i opremanje Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama, projekt je vrijedan 18,4 milijuna eura od čega je najveći dio sredstava osiguran preko fondova EU.

Izgradnja Centra označava ključni trenutak u unaprjeđenju zdravstva i skrbi za osobe s ozljedama i bolestima kralježnične moždine te nacionalni zdravstveni sustav, rečeno je u utorak u Varaždinskim Toplicama na konferenciji za novinare,

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Denis Kovačić istaknuo je da je ovaj projekt postao primjer uspješne europske suradnje za unaprjeđenje zdravstvenog sektora, a u hrvatskom zdravstvenom sustavu ostvaren je značajan napredak u medicinskoj skrbi kroz izgradnju modernog centra i nabavku najnovije medicinske opreme.

Objekt je na površini većoj od 6.700 metara četvornih. Ima 75 kreveta te još dodatnih pet u dnevnoj bolnici. Centar je u potpunosti opremljen medicinskom i nemedicinskom opremom te medicinskim i nemedicinskim aparatima. Među medicinskom opremom je i robotika koja predstavlja novo mjerilo u terapiji i rehabilitaciji osoba s bolestima i ozljedama kralježnične moždine, rečeno je.

-Ova tehnološka rješenja označavaju suštinsku promjenu u pristupu liječenju i rehabilitaciji pacijenata, postavljajući novi standard u skrbi za osobe s ozbiljnim oštećenjima kralježnične moždine- zaključio je Kovačić.

Centar opremljen najmodernijom opremom

Realizacija samog projekta krenula je na jesen 2017. Od ukupne vrijednosti projekti iznos bespovratnih EU sredstava je 11 milijuna eura odnosno 83 milijuna kuna i to preko Europskog fonda za regionalni razvoj.

-Centar je opremljen najmodernijom opremom i siguran sam da će postati referentni centar za sve bolesti i ozljede kralježnične moždine- poručio je Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Ministarstvo zdravstva osiguralo je dodatnih 6,58 milijune eura dok je Specijalna bolnica izdvojila 770 tisuća eura vlastitih sredstava tako da je u konačnici ukupna vrijednost projekta s cjelokupnim opremanjem novoizgrađenog centra 18,4 milijuna eura.

Zadovoljan realizacijom projekta je i varaždinski župan Anđelko koji je naglasio značaj ovog projekta.

-Ovo nije objekt važan samo za Grad Varaždinske Toplice ili Varaždinsku županiju. Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama razvijamo kroz nekoliko područja, želimo da ova bolnica bude centar zdravstva u Hrvatskoj- rekao je Stričak.

Službeno otvorenje Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine bit će 7. rujna.

Događanja
Središnja Hrvatska