Tomislav Jonjić: Protiv smo svih ideoloških prišivaka generalu Janku Bobetku

Na današnjoj devetoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba došlo je, između ostalog, do povlačenja prijedloga o imenovanju ulice Stožernog generala Janka Bobetka kao i do povlačenja prijedloga gradonačelnika o smanjenju plaća u gradskoj upravi. O obje teme razgovarali smo sa zastupnikom Tomislav Jonjićem ispred Neovisni za Hrvatsku.

Kako komentirate situaciju oko imenovanja ulice po Stožernom generalu Janku Bobetku?

Danas je Odbor za imenovanje ulica i trgova povukao, za vrijeme stanke, prijedlog o imenovanju ulice po Stožernom generalu Janku Bobetku. Do te je odluke došlo upravo zbog amandmana gradonačelnika Bandića, na koje on nije ovlašten, kojima bi se anulirala potreba za postojanjem Odbora. Njihov prijedlog da to bude samo ulica ‘Janka Bobetka’ je nama u NZH neprihvatljiv jer je protivan prijedlogu Hrvatskog generalskog zbora. Protiv smo toga da se Janku Bobetku daju bilo kakvih ideološki prišivci.

Već se drugi put dogodilo da vi i HDZ kao koalicijski partneri Milana Bandića niste podržali prijedlog za smanjivanjem plaća zaposlenika u gradskoj upravi, zašto?

Smatramo taj prijedlog potpuno promašenim. Grad Zagreb je, kao i Republika Hrvatska u situaciji da mora štedjeti, ali to se ne može raditi na nužnim poslovima grada. Nisi nužni izdatci za savjetnike gradonačelnika. Ušteda koju gradonačelnik predlaže mogla bi se ostvariti otpuštanjem četiri do pet savjetnika kojih ima priličan broj, a za koje ne znamo što rade, ako išta rade. Umjesto da se smanjuju plaće onima koji stvarno rade, bilo bi bolje otpustiti par savjetnika i tako bi se smanjio animozitet građana prema upravi.

 

Hrvatska
Intervju