MINISTAR BEROŠ SMIRUJE SITUACIJU: Stanje nije zabrinjavajuće, ali treba biti oprezan

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da stanje u vezi s koronavirusom nije posebno zabrinjavajuće, ali da apsolutno treba biti oprezan budući da je danas zabilježeno 18 novozaraženih
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite s najnovijim podacima o koronavirusu Bruno Konjević/CROPIX/POOL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da stanje u vezi s koronavirusom nije posebno zabrinjavajuće, ali da apsolutno treba biti oprezan budući da je danas zabilježeno 18 novozaraženih.

Najviše novozaraženih je u Zagrebu, gotovo njih 10, i u zadnjih nekoliko dana to je povećanje od 55 novooboljelih, od kojih je 25 importirano iz inozemstva, a ostali su njihovi kontakti, rekao je Beroš i dodao kako ne bi mogao reći da je to drugi val zaraze koronavirusom.

Prvi val još nije završio

-Nisam epidemiolog, ali mogao bih reći da se ne može raditi o tipičnom drugom valu jer, poglavito u našem okruženju, prvi val nije ni završio- rekao je Beroš za Dnevnik Nove TV i dodao da infekcija traje u određenom kontinuitetu premda smo u jednom trenutku imali nula novooboljelih.

Uvjeren je da i u ovom trenutku epidemiološka struka može kontrolirati širenje zaraze. Međutim, dodao je, to ne znači da se građani mogu ponašati onako kako žele te podsjetio da su mjere održavanja potrebnog fizičkog razmaka, izbjegavanja kontakata i održavanja higijene tj. pranja ruku – konstanta i od iznimne važnosti.

Beroš je rekao da procjenjuju epidemiološku situaciju i da apsolutno mogu zatvoriti granice ako se primijeti da situacija “klizi iz ruku” i da se ne može kontrolirati. No, sada nije potrebno dodatno pooštravati te mjere, dodao je i podsjetio da je u 70 posto slučajeva odbijen ulazak građana Srbije i BiH zbog neopravdanog razloga.

Hrvatska
Ostalo