GASTRO: Bistra juha kao predah nakon (pre)obilnih i teških jela
Ovih je dana bilo dosta teških jela repertoaru – od pečenki svinjskih, janjećih, rolanih, uz (pre)više mlinaca, krumpira i ostalih priloga, s obiljem teških salata poput francuske, puno suhomesnatih delicija koje su se posluživale (pršuta, rolanih i dimljenih šunki). O slatkom bolje je ne govoriti, kalorijske bombe u malim kolačima, tortama, obilno prelivene čokoladom, neizostavni su dio slijedova tijekom blagdanskih obroka. Riječju, vrijeme za mali predah, malo odmora od novih gastro izazova. Zato predlažemo da u jelovnik svakako uključite bistru juhu od korjenastog povrća.
Sastojci: |
|
---|---|
1 l | vode |
650 g | korjenastog povrća |
1/2 glavice | crvenog luka |
3 žlice | maslinova ulja |
1 kom | goveđa kocka |
2 žlice | mješavine začina |
1 tjestenina | rezanci za juhu |
1 kom | povrtna kocka |
150 g | rezanaca za juhu |
sol, papar |
Način priprave:
Na malo maslinova ulja popržite glavicu crvenog luka i dodajte sitno nasjeckano povrće. Ako vam se ne da do placa po novi svježi grincajg, možete upotrijebiti i zamrznuto povrće – iz zamrzivača direkt u lonac. Dodajte vodu i kuhajte, ubacite mješavinu začina kao i kockicu goveđe i povrtne kocke. Ukoliko imate temeljca u pričuvi, još bolje, ali ako ga rabite smanjite količinu vode. Soliti i papriti po želji, ali vodite računa da je u mješavini začina, kao i u dehidriranim kockama za juhu također sol, ali isto tako da nema ničeg goreg od neslanog povrća u juhi. Papra po želji i ukusu. Ako imate komad junetine ili piletine, može, ali ne i svinjsko meso. Najbolje je sušeno meso, ali to već opterećuje juhu koja bi trebala biti blaga i niskokalorična. Tijekom zadnjih desetak minuta kuhanja ubacite malo rezanaca za juhu. Nemojte ih prekuhati. Na kraju ubaciti sitno kosani svježi list peršina, a oni koji vole mogu posuti i malo vlasca.