Umirovljeni pukovnik Danijel Borović odlikovan Redom kneza Domagoja

Borović je preletom u veljači 1992. iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG
Predsjednik Republike odlikovao je umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića Robert Anić/PIXSELL

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovao je umirovljenog pukovnika Danijela Borovića, koji je preletom u veljači 1992. iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG.

U prigodi 30. obljetnice tog preleta predsjednik je pukovnika Borovića odlikovao Redom kneza Domagoja, zahvalivši mu na njegovu hrabrom činu te istaknuvši da su u historijatu narativa hrvatskog rata neka imena s razlogom te punim pravom i poštovanjem poznata široj javnosti i hrvatskoj djeci.

– To je veliki, herojski čin. Jer prije svega herojstvo, a tek onda vlasništvo se ogleda u tome koje ste mogućnosti izbora imali i kako ste mogli postupiti, a niste. Mogli ste otići, mogli ste naprosto doći jednoga dana u neko naše hrvatsko zapovjedništvo i prijaviti se. Ono što ste napravili višestruko nadmašuje ovu prvu mogućnost, poručio je Milanović.

Zahvalivši se na odlikovanju, Borović je naglasio da se tim odlikovanjem na neki način pokušava nadoknaditi ono što je trebao primiti prije 27 godina, kada je “bio jedan veliki red dodjela odličja u tom objektu”. Ocijenio je da tada nije nepravda učinjena samo njemu, već i njegovoj supruzi i petogodišnjem sinu Vanji koji su bili uključeni u te višemjesečne pripreme.

– Uspjeli smo i to je odličje nakon 27 godina, kada je trebalo biti, sada našlo svoje mjesto. Zahvaljujem se na tome, rekao je.

Dodjeli odlikovanja su, uz Danijela Borovića, nazočili i njegova supruga Snježana, sin Vanja te zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadir Marinko Galović i zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović.

Hrvatska
Ostalo