Hrvatska šalje 28 predstavnika na Ljetne olimpijske igre gluhih

Ljetne olimpijske igre gluhih ove se godine održavaju od 1. do 15. svibnja u Brazilu u gradu Caxias do Sul
laura štefanec 09.08.2020., Zagreb, SRC Mladost - Prvenstvo Hrvatske u atletici. Bacanje koplja, zene. Laura StefanacrIgor Kralj/PIXSELL

Hrvatsku će na Ljetnim olimpijskim igrama gluhih koje se ove godine održavaju od 1. do 15. svibnja u Brazilu u gradu Caxias do Sul predstavljati 28 predstavnika.

Hrvatskih šest sportašica i 22 sportaša natjecat će se u šest kategorija sporta: atletici, džudu, plivanju, rukometu, streljaštvu i taekwondou.

– Hrvatsku olimpijsku delegaciju gluhih ove godine čine 44 osobe, a naši sportaši natječu se u čak šest sportova. Nadamo se da će ovo biti naše najuspješnije Olimpijske igre gluhih i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali 2017. kada smo osvojili rekordnih šest olimpijskih odličja, izjavio je predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić.

Rukometna reprezentacija gluhih, aktualni svjetski i europski prvak, na prošlim Olimpijskim igrama u Turskoj osvojila je brončanu medalju, a ove godine napada zlato. Upravo će hrvatsku zastavu na svečanosti otvorenja nositi ponajbolji gluhi rukometaš svijeta, Tomislav Bošnjak.

Laura Štefanac jedina je atletičarka koja ujedno brani i zlatnu medalju u bacanju koplja, a ove godine je postala i svjetska rekorderka gluhih bacivši koplje 51,02 metra.

U taekwondou Hrvatska ima dvije natjecateljice, Petru Goleš i Mateu Kolovrat, aktualnu svjetsku prvakinju koja je osvojila i olimpijsko srebro prije četiri godine. Četiri su hrvatska predstavnika u streljaštvu: Boris Gramnjak, koji je osvojio srebrnu i brončanu medalju na prošlim Olimpijskim igrama, Ela Minđek, Milan Lugarić i Vida Puškadija. U plivanju nastupaju Antonio i Natali Žgomba, a Josip Tonžetić predstavnik je u džudu.

Hrvatska
Sport