30 godina od Ratne bolnice u Velikoj Gorici

Spomen obilježje uoči 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice, kao i osnutka velikogoričke 153. brigade Hrvatske vojske podigli su zahvalni građani Velike Gorice okupljeni u Rotary klubu Velika Gorica kao trajnu uspomenu na junačke dana stvaranja slobodne Republike Hrvatske
8b918534-2b57-47cc-84b8-ad11edeb4cff-1024×768

U prostoru velikogoričke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u nazočnosti prof.dr.sc. Vladimira Stančića, voditelja odjela interne medicine, prof.dr.sc. Miroslava Bekavca Bešlina zamjenika ravnatelja Ratne vojne bolnice i voditelja odjela kirurgije, dr. Davorke Milat onodobne ravnateljice Doma zdravlja Velika Gorica, dr. Josipa Smolkovića radiologa, te velikogoričkih Rotarijanaca, otkriveno spomen obilježje povodom trideset godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice u Velikoj Gorici.

Naime, tada je u Domu zdravlja tijekom domovinskog rata od kraja kolovoza 1991. do početka veljače 1992. djelovala ratna vojna bolnica u kojoj je medicinski zbrinuto 2524 ranjenika i pacijenta. U organizaciji tada Kliničke bolnice Sestara milosrdnica iz Zagreba i Doma zdravlja Velika Gorica, a pod stručnim vodstvom ravnatelja prim.dr. sc. Borislava Šenija, ova ratna bolnica bila je primarno kirurško anesteziološko reanimacijska ratna ustanova u kojoj je pružana primarna i definitivna kirurška i anesteziološka skrb, kao i sva druga specijalistička skrb pripadnicima Hrvatske vojske i policije, a po potrebi i civilnom stanovništvu s područja južne obrane grada Zagreba. u bolnici je radilo 138 djelatnika na četiri odjela te 10 službi. Omogućili su uspješno liječenje kirurških i ostalih pacijenata uz minimalne komplikacije. Djelatnici ratne bolnice smatraju se neposrednim sudionicima hrvatskog domovinskog rata jer su osim intervencija u samoj ratnoj bolnici pružali kiruršku i drugu medicinsku pomoć na prvim borbenim crtama, isto kao i izvlačenje i transport ranjenika do ratne bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova u Zagrebu.

Spomen obilježje uoči 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice, kao i osnutka velikogoričke 153. brigade Hrvatske vojske podigli su zahvalni građani Velike Gorice okupljeni u Rotary klubu Velika Gorica kao trajnu uspomenu na junačke dana stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

Događanja
Grad
Hrvatska
Velika Gorica
Zagrebačka županija