ŽUPANIJA NASTAVLJA ULAGANJA U ŠKOLSTVO – besplatni materijali spremni, najavljene nove kapitalne investicije

Prvog dana nastave, učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije dočekat će besplatni udžbenici i radne bilježnice. Kako je krajem 2018. godine donesen zakon kojim se sredstva za nabavku udžbenika osiguravaju iz državnog proračuna, Županija se uz doprinos gradova i općina odlučila pobrinuti za ostatak te izdvojila 7.5 milijuna kuna.

– Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti povećavamo standarde, poručio je župan Stjepan Kožić.

Županija posljednjih 15-tak godina gotovo 40 posto ukupnog proračuna usmjerava kroz Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te je tako u prvoj polovici godine i za vrijeme školskih praznika provela radove na 17 škola kojima se vodi kao osnivač, ukupne vrijednosti 13.9 milijuna kuna. Početkom školske godine, također se nastavljaju kapitalne investicije u školstvo, dok je za 20. rujna predviđeno otvorenje sportske dvorane OŠ Posavski Bregi, a u koju su Županija i Grad Ivanić-Grad u jednakim omjerima uložili sveukupno 16 milijuna kuna.

Uz to, dovršena je selekcija 138 novih pomoćnika u nastavi u sklopu projekta Prsten potpore te im sada slijedi edukacija, a kako bi svi učenici osnovnih škola imali jednake uvjete za učenje, Županija nastavlja s opremanjem škola s pametnim pločama.

– Postupak nabave 55 pametnih ploča u matičnim i područnim osnovnim školama Zagrebačke županije je u tijeku za što smo osigurali 2.4 milijuna kuna, poručila je pročelnica za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac te najavila da se s početkom listopada očekuje i raspisivanje novog natječaja za stipendije, a za koje je osigurano 2 milijuna kuna.

Najavljeni su i skorašnji radovi energetske obnove četiri škole i to srednjih škola u Vrbovcu i Velikoj Gorici te OŠ Stjepan Basariček i područne škole Rakov Potok. Riječ je o investicijama ukupne vrijednosti 62.2 milijuna kuna, dijelom financiranih sredstvima Europske unije. Također, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu novih pet škola – naime, OŠ Jakovlje, PŠ Petrovina, OŠ Posavski Bregi, OŠ Dragutina Domjanića i SS D. Stražimira.