ŽUPAN KOŽIĆ U JAKOVLJU I PUŠĆI: Poljoprivrednici niz godina u Zagrebačkoj županiji imaju partnera!

Župan je ponovio kako je velik broj mladih ostalo na svojim domaćinstvima radi potpora koje dodjeljuje Zagrebačka županija

Najbolji mladi poljoprivrednik u ovoj godini, po ocjeni stručnog žirija i čitatelja jutarnjeg lista, je Goran Vrabec iz Igrišća. OPG je Goran pokrenuo prije osam godina, a od tada mu je zaštitni znak „Volim ljuto“. Naravno, bavi se uzgojem i preradom ljutih paprika, a danas ima zaposleno deset djelatnika. Čestitke mu je došao izraziti župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je naglasio kako je važno da mladi ostaju na svojim ognjištima.

Zagrebačka županija vodeća po broju OPG-ova

-Zagrebačka županija prva je u državi po broju OPG-a, kao i po izdašnosti poljoprivrednih poticaja te druga po broju nositelja OPG-a mlađih od 40 godina. Mladi poljoprivrednici, kao i oni malo stariji, niz godina u Zagrebačkoj županiji imaju partnera! Konkretno, Zagrebačka županija projekte mladih poljoprivrednika sufinancira s čak 70 posto, a na godišnjoj razini mogu ostvariti bespovratnu potporu u iznosu do 150.000 kuna- rekao je Kožić.

Zadovoljstvo uspjehom Gorana Vrabeca izrazila je i načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec koja je istaknula kako se i u poljoprivredi u ovo izazovno vrijeme može uspjeti, te da postoje mladi poljoprivrednici koji imaju viziju za uspjehom na konkurentnom tržištu.

OPG Vugec uz stočarstvo bavi se i proizvodnjom proizvoda od buče

Jedno od brojnih OPG-ova na području županije je i OPG Vugec u Pušći, a i njih je župan Kožić obišao u pratnji načelnice Anđele Cirkveni. Obitelj Vugec bavi se stočarstvom i imaju preko stotinu grla krava i teladi, a osim toga proizvode brojne proizvode od buča. Osim bučina ulja tu su i čokoladne praline s bučinim sjemenkama, ali i slatki namaz te bučino brašno.

Župan je ponovio kako je velik broj mladih ostalo na svojim domaćinstvima radi potpora koje dodjeljuje Zagrebačka županija, a to je potvrdila i Helena Vugec Fabek koja je naglasila kako jedina sredstva potpore dobiva iz zagrebačke županije.

-Posljednja potpora bila je za šator, odnosno tunel, u kojem smo smjestili mehanizaciju i dio hrane za stoku-rekla je Helena.

Prije toga Županija je sa 70 posto sufinancirala i postavljanje bučomata u Zaprešiću.