Jedan od simbola Samobora

ZDRAVKO ŽUPANČIĆ, šampion županijske izložbe vina: Bermetu smo dali dašak modernog vremena

Samoborski bermet stoljećima se priprema u samoborskom kraju, a ta je proizvodnja dotjerana do savršenstva tako da je bermet Antuna Župančića šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, koje je održano u sklopu 55. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini
DSC_9505

Zelinska izložba vina potvrdila je svoj primat jedne od najcjenjenijih vinskih manifestacija, koja je održana po 55. puta. Na ovogodišnju 55. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske ukupno su stigla 362 uzorka vina, među kojima je “šampionom proglašena” Graševina ledena berba, Kutjeva d.d., dok je šampion Zagrebačke županije Samoborski bermet, Vina Župančić.

-Inače, Samoborski bermet je prvi proizvod u Hrvatskoj koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, znači aromatizirano piće na bazi vina, a nosi oznaku ZOZP na nivou cijele Europske unije- s ponosom nam je rekao Zdravko Župančić, koji je u Svetom Ivanu Zelini primio zasluženo priznanje za svoje vino, koje je prepoznao i ocjenjivački sud.

-Bermet je odličan, što vidite i sami po ocjenama. U našoj se obitelji on proizvodi u trećoj generaciji. S proizvodnjom je započeo djed, nastavio moj otac, a sada ja nastavljam tu tradiciju. Profesionalno smo s proizvodnjom započeli prije petnaestak godina, pri čemu smo mi mlađi sve to malo usavršili i dodali bermetu dašak modernog vremena- govori nam gospodin Župančić, koji ima želju da se Samoborski bermet približi što većem krugu ljudi.

-Na tome treba još dosta raditi, no ja vjerujem kako ćemo uspjeti u toj svojoj misiji. Ovakvi rezultati daju vam poticaj da nastavimo tom stazom kojom smo krenuli.

Inače, iz vinograda Žgančev brijeg u Maloj Rakovici dolaze sorte koje su svoju ulogu našle u vinima koja se nude na Staroj cesti 22, gdje se nalaze Vina Župančić. U bogatoj ponudi vina tu su Silvanac zeleni, Rajnski rizling, Sauvignon blanc, Plemenitaš Cuvée, Dornfelder, a kušati se može i pjenušac te nezaobilazni Samoborski bermet, koji se stoljećima priprema u ovom kraju.

-Kao što sam već napomenuo to je aromatizirano piće na bazi vina, u koje se dodaju pelin, grožđice, aromatične trave, a neke su stvari i tajna. Sam proces proizvodnje traje od šest mjeseci pa do čak 18 mjeseci. Sve vam zavisi o tome što proizvođač želi i što želi ponuditi tržištu. Konkretno, ovaj naš Samoborski bermet odležava nekih 18 mjeseci- otkriva nam Zdravko Župančić, kojem je drago što je po prvi puta upravo bermet županijski šampion.

-Za sve postoji prvi put- uz smiješak će naš sugovornik za kraj razgovora.

Intervju
Naši ljudi našeg kraja
Samobor