Gospodarenje otpadom

Zagrebački SDP traži izvještaj o poduzetim aktivnostima oko energane

SDP je na dnevni red Gradske skupštine uputio zaključak kojim žele gradonačelnika Tomislava Tomaševića obvezati da u roku 120 dana izvijesti o poduzetim aktivnostima za izgradnju energane
Zagreb: Konferencija za medije SDP-a o prijedlogu za cjelovito rješavanje problema zbrinjavanja otpada Matija Habljak/PIXSELL

Zagrebački SDP uputio je na dnevni red sjednice Gradske skupštine zaključak kojim žele zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića obvezati da u roku 120 dana izvijesti o poduzetim aktivnostima za izgradnju energane, rečeno je na konferenciji za novinare.

– Razgovaramo o tome s našim partnerima, no dosta su neodlični i nedefinirani. Još uvijek ne nude konkretno rješenje, istaknula je predsjednica Kluba zastupnika SDP-a Tanja Sokolić.

Najavila je da će se na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine naći i SDP-ov prijedlog zaključka o realizaciji projekta energane, što bi po viđenju SDP-a bio dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu.

– Zaključkom ćemo obavezati gradonačelnika Tomaševića da u roku od 120 dana od prihvaćanja zaključka izvijesti Gradsku skupštinu o poduzetim aktivnostima oko realizacije projekta energane, istaknula je Sokolić.

Izgradnjom energane ostatak otpada iz centra za gospodarenje otpadom iskoristio bi se za proizvodnju toplinske energije.

– Dio otpada koji ostane nakon sortiranja i recikliranja treba iskoristiti kao vrijedno gorivo za proizvodnju toplinske i električne energije na korist sugrađana a time bi se udio otpada koji treba odložiti na odlagališta sveo na minimum, proučila je Sokolić.

V.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić kazao je da će SDP inzistirati na tom rješenju. Dodao je kako su podržali prijedlog sažetka studije izvodljivosti za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku iz političkih razloga, želeći poslati poruku da se zalažu za cjelokupno i cjelovito gospodarenje otpadom, odnosno da rješavanje problema Jakuševca krene što prije.

Grad Zagreb
Politika