Zagrebački HSLS upozorava: Čistoća ne može obrađivati građevinski otpad

U stranci drže da bi posao trebao dobiti Zagrebački centar za gospodarenje otpadom

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Zagrebački HSLS poručio je da Čistoća ne može projektirati i urediti lokaciju za privremeno skladištenje i obradu građevinskog otpada koji će nastati tijekom procesa obnove, s obzirom na to da ne stiže obavljati ni osnovnu zadaću redovitog odvoza komunalnog otpada.

Na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine naći će se provedbeni program mjera postupanja s uklonjenim materijalom i građevnim otpadom nastalim u postupku obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba. HSLS podržava donošenje tog programa, međutim upozorava na nekoliko problema.

Sporno mu je što je posao projektiranja i uređenja lokacije za skladištenje građevinskog otpada povjereno komunalnom društvu Čistoća koje, napominju, ne odvozi redovito komunalni otpad, zbog čega je i osnovano. Umjesto Čistoće, drži HSLS, posao bi trebao dobiti Zagrebački centar za gospodarenje otpadom.

Gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zamjeraju da se nije informirao o kapacitetima kojima gradske tvrtke raspolažu, te da još uvijek nije uredio lokaciju na kojoj će se zbrinjavati građevinski otpad od srušenih objekata. HSLS smatra da je nova lokacija već mogla biti u funkciji jer je Grad Zagreb sredstvima iz EU fondova nabavio i drobilicu za građevinski otpad, premda ona još uvijek nije u operativnom stanju.

Obrađeni građevinski otpad trebao bi se predati ovlaštenim pravnim ili fizičkim osobama na daljnju uporabu. Međutim, u zagrebačkom ogranku stranke tvrde da je riječ o resursu koji bi trebalo iskoristiti, stoga pitaju zašto Zagrebački holding ne bi koristio takav materijal kao građevinski materijal.