Zagrebačka županija podržala inicijative građana o ukidanju cestarine na dionicama autoceste A1 i A3

Cilj je da se na području Jastrebarskog, Ivanić Grada, Križa i Kloštar Ivanića sustav naplate ponajprije drukčije regulira, a potom i u potpunosti ukine

Zastupnici Županijske skupštine Zagrebačke županije jednoglasno su podržali zaključak o davanju podrške dvjema inicijativama građana.

Prvom se građani Jastrebarskog zalažu za ukidanje naplate cestarine na dijelu autoceste A1 Zagreb (Lučko) – Split – Dubrovnik, i to na dionicama Zagreb (Lučko) – Donja Zdenčina, Zagreb (Lučko) – Jastrebarsko te Donja Zdenčina – Jastrebarsko. Jaskanci su u ovu inicijativu uklopili i rješavanje problematike rasvjete čvora Jastrebarsko.

 

 

Za drugu se inicijativu zalažu građani Ivanić Grada, Križa i Kloštar Ivanića koji se, također zalažu za ukidanje naplate cestarine na dijelu autoceste A3 G. P. Bregana – Zagreb – G. P. Bajakovo, i to na dionicama Zagreb-istok (Ježevo) – Ivanić Grad, Zagreb-istok (Ježevo) – Križ i Ivanić Grad – Križ.

– Ovo nije samo donošenje odluka, nego napor da se pokrene i nastavi inicijativa,  da se teret naplate eventualno drukčije regulira te u konačnici u potpunosti ukine, poručio je župan Stjepan Kožić.

 

 

Kako je objasnio, slična inicijativa postojala je još 2018. godine te se od tada pokušava realizirati s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskim autocestama.

– Do sada se to nije dogodilo, ali je kroz niz obavljenih razgovora rečeno da se u narednom vremenu priprema digitalni način obračuna i naplate cestarine, kao i da će u tom dijelu lokalna samouprava značajno biti u participaciji, odnosno za njih će biti drukčije cijene i iznosi za tranzit i druge sudionike u prometu. Ono što smo uspjeli kroz razgovore osjetiti je da dobra volja u Ministarstvu i Hrvatskim autocestama postoji, a nakon dostave svih ovih prijedloga pregovori će se i dalje nastaviti, zaključio je Kožić.