Zagrebačka kuhinja: Pohani picek s rizi bizima ukusni je klasik koji svi vole

Hrskavi pileći rasjek, zlatno pržen do savršenstva, uz neizostavni prilog – mirisnu rižu s graškom, poznatu kao rizi bizi – jednostavno je jelo koje spaja okuse tradicije i udobnosti. Iako je priprema jednostavna, rezultat je sočan, pun okus koji uvijek oduševljava.
Recept
Za pohanje:
1 kg pilećeg rasjeka za pohanje
100 g glatkog brašna
2 jaja
150 g krušnih mrvica
Za Rizi bizi:
100 g maslaca
200 g riže
100 g graška
Također:
500 ml ulja za prženje
Sol i mljeveni crni papar
Priprema
Pileći rasjek posolimo, a jaja umutimo i začinimo ih solju i paprom. Zatim piletinu uvaljamo u brašno, u umućena jaja te u krušne mrvice i stavimo ju na stranu.
U lonac iznad vatre stavimo maslac i pričekamo da se rastopi. Potom dodamo rižu i kratko ju pržimo, stalno miješajući, da upije masnoću. Rižu posolimo, dodamo grašak, ulijemo vodu i kuhamo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok riža nije kuhana.
Za to vrijeme u posudu iznad vatre, u duboku masnoću, stavimo panirane komade piletine i pržimo ih sa svih strana do zlatnožute boje. Gotovu piletinu i rizi bizi (rižu s graškom) rasporedimo na tanjure i još vruće poslužimo.