Zagreb dok ga još nije bilo – prije 1094 godine čini kulturnu kartu grada još bogatijom

U sklopu akcije Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, učenik Klasične gimnazije i mališan Toma, otkrili su kopiju rimskodobnog novca Cara Hadrijana.

Zagreb dok ga još nije bilo – prije 1094. godine originalna je i inovativna umjetnička i spomenička akcija. U gotovo trideset godina na raznim mjestima u Zagrebu i okolici postavljen je niz replika arheoloških i paleontoloških nalaza koji čuvaju memoriju na prošlost. Akcija nastavlja svoj niz obilježavanjem nalaza rimskih novčića. Na Trgu bana Jelačića nađen je brončani novčić cara Dioklecijana, a na ovom mjestu brončani sestercij kovan u razdoblju 134.-138. godine za vladavine cara Hadrijana.

-Zahvaljujući ovoj akciji arheološki nalazi nisu mrtvi predmet ispod nekog stakla u muzeju, nego postaju živi sudionik našeg vremena. Na svima nama je da ovakve priče pričamo i prenosimo ih generacijama, takve priče dodatno obogaćuju kulturnu, ali i turističku ponudu Zagreba- rekla je na kraju zamjenica zaželjevši autorima ove akcije još mnogo uspješnih ideja koje oplemenjuju i čine kulturnu kartu Zagreba još bogatijom.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo