VIDEO: OPG Plašć proizvodi najdragocjenije mlijeko na svijetu

OPG Plašć iz Bjelovara svu energiju ulaže u ekološki uzgoj magaraca i proizvodnju vrhunskog magarećeg mlijeka
Bjelovar:  OPG Plašć proizvodi magareće mlijeko Damir Špehar/PIXSELL

OPG Plašć svu energiju ulaže u ekološki uzgoj magaraca i proizvodnju vrhunskog magarećeg mlijeka. Inače najskuplje mlijeko na svijetu, ovi Bjelovarci prodaju najjeftinije u Hrvatskoj, pa tako dok kod drugih cijene variraju do čak 100 eura po litri, oni je prodaju za 200 kuna.

– Na proizvodnju mlijeka odlučili smo se isključivo iz zdravstvenih razloga jer u obitelji imamo sina koji ima problema što se tiče bronhitisa i astme. S obzirom na to da sada imamo podosta grla, imamo i dovoljno mlijeka za prodaju, ali i za druge proizvode poput krema i losiona, no to je tek u začetku, objasnila je Ivana Plašć.

Naime, od davnina se vjerovalo da je mlijeko magarice ljekovito – povoljno utječe na razvoj moždanog i imunog sustava, čišćenje krvi, kožne bolesti i respiratorne tegobe, tjelesni rast i slično.

– Ljudi se javljaju s jako dobrim iskustvima nakon upotrebe mlijeka i to nam je drago čuti. U principu mi je drago ako smo jednoj osobi uspjeli pomoći da poboljša svoje zdravstveno stanje. Time smo već napravili jako puno, nadodaje Plašć.

Također, kako magarac danas ima biološku vrijednost zbog očuvanja raznolikosti, tu je i komponenta očuvanja životinjske vrste te se zbog toga u zemlji i svijetu nastoji spasiti različitim metodama i programima zaštite autohtonih pasmina. Na tom tragu, OPG Plašć namjerava širiti svoju farmu u kojoj trenutno broji 50 magaraca.

Agro
Hrvatska