Tradiciju treba njegovati

VIDEO/FOTO: Lupoglavski pepelničari zaorali brazdu i prizvali rodnu godinu

Uz već iskusne veterane, u pepelničarima je i sve veći broj mladih, koji će svi vjeruju nastaviti čuvati ovu jedinstvenu tradiciju zaoravanja prve proljetne brazde na prvi dan nakon fašnika - pepelnicu
DSC_6907

Nakon što je u subotu kroz Lupoglav prošla vesela fašnička povorka, danas su naslovnu ulogu preuzeli pepelničari i KUD Ogranak seljačke sloge Lupoglav koji unazad posljednjih sedam godina čuva ova jedinstveni tradicionalni običaj. Uz već iskusne veterane, u pepelničarima je i sve veći broj mladih, koji će svi vjeruju nastaviti čuvati ovu jedinstvenu tradiciju zaoravanja prve proljetne brazde na prvi dan nakon fašnika – pepelnicu, čime se, želi prizvati rodna godina.

Naime, skupina muškaraca obučena u odore od jute, upregnuta je u plug, kojim upravlja kočijaš, ili biroš, a u pratnji pepelničara koji baca pepeo, ulazi u dvorište svakog domaćina koji ih želi ugostiti, zaorava brazdu i posipa ju pepelom, koji je prethodno blagoslovljen. Ako ih domaćin ponudi, uzimaju darove uglavnom u hrani koji se kasnije potroše na zajedničkoj seoskoj zabavi.

https://youtu.be/HBylhHpaKz0?si=ujijggY1EMA0-uIH

-Mi ideo po čitavom selu i tko nas pusti u dvorište oremo brazdu. To je prva proljetna brazda, jer tom domaćinu želimo rodnu i plodnu godinu. Onaj tko nas baš ne poštiva njemu odoremo i dvije brazde. Pravi domaćini uvijek nas lijepo ugoste daju nam malo krme, ali i pića- ispričao nam je pepelničar Franjo Dokušec Črk.

Naša ekipa pepelničare je posjetila na imanju obitelji Dokmanić koja ih je ugostila na tradicionalni način.

-S obzirom da je danas post na stolu imamo sve posne specijalitete i naša tradicijska jela od skuhanih jaja, domaćeg sira i kruha, raznih pita, pečenih buča pa do krumpira- rekao nam je Marko Dokmanić, kojem je drago što su pepelničari i ove godine došli do njegova dvorišta, gdje su zbog novinarskih potreba napravili dvije brazde.

-Brazdu ćemo morati poravnati ili kak bi naši stari rekli odmah staviti mladi luk unutra kako bi ga imali za Uskrs. S obzirom na to da smo dobili dvije brazde imamo kaj delati- uz smiješak će Marko.

Današnji događaj upotpunile su i nesmere, koje su nekad hodale ulicom gore dole.

-One na dan pepelnice ne smiju ništa pričati. Ako bi im netko nešto i dao one bi uzele, no ne bi smjele zahvaliti na tome- otkrila nam je predsjednica KUD-a OSS Lupoglav Vesna Gruica, čiji su folkloraši s ovom skupinom na Međužupanijskom fašniku u Ivanić-Gradu osvojili prvo mjesto.

Ponosan na Lupoglavce je i načelnik Tihomir Đuras koji je i danas posjetio selo u kojem se nastoji očuvati tradicija.

-Prezadovoljan san kada vidim sve ovo, jer lupoglavski pepelničari nadmašili su sami sebe- zaključio je načelnik Đuras.

Brckovljani
Događanja