Istraga pokrenuta u siječnju

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg posebnog savjetnika u Ministarstvu gospodarstva

Iako USKOK službeno ne navodi od ranije je poznato da je u pitanju Mreža TV
Zagreb: Trgovački lanac Pevec promijenio ime u Pevex Luka Stanzl/PIXSELL

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva Jurice Lovrinčevića, zbog afere Mreža, odnosno trgovanja utjecajem i sumnji u izvlačenje novca iz budžeta za promidžbu. Istraga ovog slučaja pokrenuta je u siječnju ove godine, a sada već stiže optužnica.

Novac za promidžbu

USKOK u optužnici tvrdi da je Lovrinčević od listopada do 12. prosinca 2023. dok je još bio posebni savjetnik u kabinetu ministra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iskoristio autoritet što su mu ga te dvije pozicije dale.

Planirao je, stoji dalje u optužnici, da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan putem angažmana jedne televizijske postaje. Iako USKOK službeno ne navodi od ranije je poznato da je u pitanju Mreža TV.

Plan je bio, piše USKOK, kroz promidžbene aktivnosti Fonda dio sredstava na temelju neistinite dokumentacije isplatiti upravo toj osobi od Lovrinčevićevog povjerenja, piše N1.

Afera Mreža

U okviru kampanje Fonda za informiranje javnosti o dva projekta Lovrinčević je, prema optužnici, zatražio da se za oglašavanje angažira i Mreža TV. Ugovor s njima iznosio je 90 tisuća eura.

Ljudi iz Fonda, navodi USKOK, s obzirom na kredibilitet koji je ondašnji posebni savjetnik ministra imao to i prihvaćaju ne znajući pritom stvarni Lovrinčevićev naum.

Nakon toga, posebni savjetnik od te osobe od povjerenja traži da od direktora Mreže TV napravi lažni ugovor i fakture. USKOK ističe da se pri tome cijelo vrijeme pozivao na svoj autoritet, kao i financijski značaj tog poslovnog angažmana za samu TV kuću.

Lažne fakture trebale su biti plaćene, iako ne bi bile odrađene, a dio novca u gotovini je trebao biti predan osobi od Lovrinčevićevog povjerenja. Nakon toga je ta osoba angažira tvrtku koja je odista i fabricirala poslovnu dokumentaciju kao podlogu za izvlačene novca, a sporni račun je ispostavljen 28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene, priopćio je USKOK.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika