Ukinute vize za turistička i poslovna putovanja u SAD

Svoje pravo građani mogu ostvariti putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja koja traje 90 dana
putovanje

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu.

– Bio je to dug proces no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming koji se raduje što će to “produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda”

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Veleposlanstva SAD-a. Putnici zemalja iz VWP-a, a od danas su to i državljani Hrvatske, nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e.

Zahtjevi ESTA-e općenito vrijede dvije godine, a putnici s valjanim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti se svojom vizom za put u Sjedinjene Države, navodi se u priopćenju iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Hrvatska
Izbor urednika