Markić uzvraća udarac

Udruga “U ime obitelji” podnijela ustavnu tužbu protiv odluke Visokog upravnog suda o mjeri roditelj odgojitelj

Tvrde da su sutkinje Visokoga upravnog suda stale na stranu gradonačelnika Tomaševića i gradske vlasti, nekritički se priklanjajući "ideološkim i nedokazanim tvrdnjama" za ukidanje mjere roditelj odgojitelj
Zagreb: U ime obitelji podnijela ustavnu tužbu Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici udruge “U ime obitelji” podnijeli su ustavnu tužbu i zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti presude Visokog upravnog suda, koji je krajem veljače odlučio da je zakonita gradska odluka o smanjivanju novčane pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu.

– Visoki upravni sud svojom je presudom opravdao protuustavnost i protuzakonitost Odluke Grada Zagreba, koja narušava temeljne pravne principe, poput zabrane retroaktivnosti i kršenja legitimnih očekivanja korisnika, izjavio je odvjetnik Karlo Novosel na konferenciji za novinare pred Ustavnim sudom.

Taj je sud krajem veljače odlučio da je gradska odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima se naknada smanjuje na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja. Novosel je rekao da su sutkinje Visokoga upravnog suda stale na stranu gradonačelnika Tomaševića i gradske vlasti, nekritički se priklanjajući “ideološkim i nedokazanim tvrdnjama” za ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Ustvrdio je da su tako grubo prekršena stečena prava oko 5800 obitelji, koje se brinu o više od 20.000 djece.

Sud je, dodao je, adekvatnima ocijenio i tzv. kompenzacijske mjere, koje su u stvarnosti nepostojeće ili neprovedive, poput vrtićkih kapaciteta.

– Isti dan kad je Visoki upravni sud objavio svoju odluku, dogradonačelnica Dolenec objavila je da će ove godine nedostajati više tisuća mjesta u vrtićima, naglasila je Željka Markić, izvršna direktorica udruge “U ime obitelji”.

Udruga poručuje da je gradska vlast grubo izigrala 5800 roditelja, povjerenje građana u pravnu sigurnost i svoja predizborna obećanja, a Visoki upravni sud je “očito podlegao političkom i ideološkom pritisku”.

Događanja
Grad Zagreb
Izbor urednika