U Zagrebu raste broj stanovnika, ali i nezaposlenih

Socijalne prilike su stabilne, ali jasno je da nam ostaju brojni socijalni izazovi, moglo se čuti na predstavljanju komparativne socijalne slike Zagreba 2019. - 2020.
zagreb-4764697_1280

Komparativna socijalna slika Zagreba 2019. – 2020. pokazuje nastavak rasta broja stanovnika, useljavanje uglavnom mlađeg stanovništva i rast nezaposlenosti, rečeno je na predstavljanju dokumenta sa socijalnim indikatorima i pokazateljima kvalitete života u Zagrebu.

Komparativnu sliku Zagreba izradilo je Socijalno vijeće Grada Zagreba i CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

– Tematizirali smo što se zapravo Zagrebu dogodilo u proteklih godinu dana u okolnostima potresa i covid krize. Grad je izdvojio dodatna sredstva za tu svrhu, socijalne prilike su stabilne, ali jasno je da nam ostaju brojni socijalni izazovi, rekao je profesor na katedri socijalne politike na Pravnom fakultetu Gojko Bežovan.

Ključni trendovi pokazuju da se u Zagrebu konstantno bilježi povećanje broja stanovnika. U 2019. godini broj stanovnika iznosio je 807.254, što je 0,34 posto više nego prethodne godine. Zagreb je imigracijsko područje u koje se doseljava uglavnom mlađe stanovništvo. Također, podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je prosječna nezaposlenost na području Zagreba porasla s 15.957 osoba u 2019. na 18.902 osobe u 2020. godini, a nešto više od polovice nezaposlenih su osobe sa završenom srednjom školom. Uz to, Grad Zagreb bilježi najnižu stopu rizika od siromaštva u Hrvatskoj od 9,8 posto, iako taj broj nije zanemariv.

– Dvostruki izazov pandemije i potresa kao elementarne nepogode ili pak prirodne katastrofe stavio je pred Zagreb od početka 2020. brojne zadatke u pogledu stanovanja i stambenog zbrinjavanja, navodi se u analizi.

S jedne strane, blokada gospodarstva vidljiva je u određenim negativnim trendovima na tržištu nekretnina, a s druge strane, problem sanacije potresom pogođenih stambenih zgrada smanjuje kvalitetu života i povećava nesigurnost stanovanja.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika