Prijedlog Gradske uprave

Tomašević od rujna želi uvesti blokovsko parkiranje po zonama

Očekuje se da nova mjera, s ciljem unaprjeđenja sustava parkiranja i pravednije raspodjele parkirnih mjesta, stupi na snagu 1. rujna
Zagreb: Jarun dobio novi izgled nakon 40 godina Davor Puklavec/PIXSELL

Grad Zagreb uputio je na javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima kako bi se riješio problem problem parkiranja u prve dvije parkirne zone i to na način da se poveća broj raspoloživih parkirnih mjesta u širem centru grada za stanare uvođenjem parkirališnih blokova za povlaštene parkirališne karte (PPK).

Očekuje se da nova mjera, s ciljem unaprjeđenja sustava parkiranja i pravednije raspodjele parkirnih mjesta, stupi na snagu 1. rujna ove godine. Cijene parkiranja i PPK te svih komercijalnih karata ostaju nepromijenjene, tj. nikome ne poskupljuje parkiranje.

Grad u priopćenju navodi za parkiranje stanara na javnim parkirališnim mjestima postoji PPK koju mogu kupiti isključivo građani koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište unutar prve, druge ili treće parkirališne zone odnosno u širem središtu grada. Dodaju da je ukupno je izdano oko 40.000 PPK,

– Prethodna gradska vlast za ove cijene parkiranja omogućila je svim korisnicima PPK u prvoj zoni besplatno parkiranje i u drugoj i u trećoj zoni, a korisnicima PPK u drugoj zoni besplatno parkiranje u trećoj zoni. To dovodi do zauzimanja parkirnih mjesta stanarima drugih zona, rekao je gradonačelnik Tomašević.

U gradu smatraju da Zagreb već duže vrijeme ima neodrživu situaciju i nered s 13.776 PPK u prvoj zoni, iako u njoj ima samo 8.035 raspoloživih parkirnih mjesta. Slična situacija je i u drugoj zoni u kojoj je izdano 22.163 PPK za 19.090 parkirnih mjesta.

 

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika