Tomašević kandidat za gradonačelnika Zagreba

Tomislav Tomašević, zastupnik platforme “Zagreb je naš”, gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” potvrdio je da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba te da će se opcija “Možemo” angažirati na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

-Zagreb treba ući u 21. stoljeće. Dvadeset godina kasnimo, nismo metar tramvajske pruge napravili, nismo rješili pitanje Jakuševca. Već 20 godina imamo zabranu izgradnje javnih garaža u centru grada, kako bi maknuli što više automobila iz centra, a i kako bi se što više aktirale pješačke i biciklističke staze. Sve europske metropole rade upravo to, a mi supotno. Što se tiče željezničke pruge u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj više smo se fokusirali na izgradnju cesta, rekao je. U odnosu na druge zemlje mi smo stvarno potpuno zapostavili željezničku infrastrukturu. Situacija je puno gora nego prije 30 – 40 godina. Mi ne da nismo modernizirali pruge, nego čak nismo niti održavali ono što smo trebali. Tako su nam pruge sve više propadale. Sad vlakovi ne mogu voziti na dobrom dijelu pruga više od 50 km/h- kazao je.

Tomašević je naglasio da bi nakon pobjede u Zagrebu želio napraviti reviziju poslovanja.

-Treba vidjeti kakva je situacija, kakvi su kadrovi. Svatko tko je zaposlen treba dobiti šansu da se prilagodi na novi sustav, pa i oni koji nisu dobro radili svoj posao, ali i oni koji ga uopće nisu radili- kazao je.

Smatra da negdje sigurno postoji višak radnika. Pritom je spomenuo Čistoću, ali navodi da se ne radi o vozačima kamiona već uprava.

-Svatko mora dolaziti na posao, a sada se to baš i ne događa. Veliki dio ljudi mi prilazi i kažu da ne mogu raditi svoj posao, projekti im ne prolaze, podržavaju me, daju mi neke tajne dokumente, upozoravaju me na koje stvari moram obratiti pozornost- rekao je Tomašević. 

Govorio je i o tome bi li kao gradonačelnik surađivao s tvrtkom Petra Pripuza na odvozu otpada te je li za smanjenje prireza. Smatra da se preuzimanjem poslovanja u gradu ne bi mogli dogoditi “kosturi u ormaru”, već “groblja”.  Bilo je riječi i o izgradnji bolnice “s one strane Save”, Trgu maršala Tita, mostovima u Zagrebu, javnom prijevozu, Spomeniku domovini, “GUP-u 2”, zagrebačkom Manhattnu, Zagrebačkom velesajmu, Hipodromu, sastanku Bandića u Dubaiju, izgradnji u samom centru Zagreba, mogućnosti da SDP pobijedi na parlamentarnim izborima, Davoru Bernardiću, desnici, Miroslavu Škori, Kolindi Grabar-Kitarović, Zoranu Milanoviću, Institutu za političku ekologiju, klimatskim promjenama.

Na pitanje što je Milan Bandić dobro ostavio iza sebe, odgovorio je: Bundek. Smatra da se za njega može reći da ne pripada elitistima. 

– Koliko je on narodski čovjek, a koliko se takvim samo prikazuje, veliko je pitanje, kazao je Tomašević na kraju emisije, prenosi HRT.