Na cestama od 2026.

Tijekom 2024. može se očekivati prvi prototip Rimčeva robotaksija

Prvi prototipovi Rimčeva električnog robotaksija počet će se slagati u prvom kvartalu iduće godine
Zagreb: Dodjela nagrada VIDI e-novation Awards u Hotelu Esplanade Goran Stanzl/PIXSELL

Prvi prototipovi Rimčeva električnog robotaksija počet će se slagati u prvom kvartalu iduće godine, 60 takvih vozila bit će dovršeno u prvom kvartalu 2025., a cijeli komercijalni projekt sa stotinama robotaksija na zagrebačkim ulicama bit će završen u prvom kvartalu 2026., doznaje Jutarnji list.

Stoji tako i u izvješću o provedbi Nacionalnog programa reformi za razdoblje od svibnja do listopada ove godine koje je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak. Tamo se prvi put detaljno pojašnjava u kojoj je fazi projekt koji je iz fonda EU-a u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobio gotovo 180 milijuna eura i koji je u javnosti izazvao kontroverze zbog pomicanja rokova.

Naime, rok za dovršetak prototipa pomaknut je za godinu dana. U samoj tvrtki po tom su pitanju bili dosta zatvoreni, ali ovo je prvi put da doznajemo u kojem se smjeru kreće taj veliki projekt koji obilato sufinancira EU. Prema svim dostupnim informacijama, čini se da se u 2024. doista kreće s ozbiljnijim razvojem prvih autonomnih vozila. Tako se u Vladinu izvješću navodi da je tim tvrtke P3M, startupa za razvoj robotaksija osnivača Mate Rimca, Adriana Mudrija i Marka Pejkovića, dovršio specifikaciju i plan za isporuku prvog cijelog prototipa vozila.

To uključuje definiranje onoga što će vozila postići na putu do izgradnje verifikacijskih prototipa, početak suradnje s partnerima inženjerima za detaljan dizajn šasije, odabir 70 posto dobavljača za hardver i softver i odabir partnera za konstrukcijsku analizu dizajna proizvodnih namjera, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Aktualno
Gospodarstvo
Hrvatska
Izbor urednika