Potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru

Svim ZET-ovcima povećana osnovica plaće, vozačima i koeficijenti

Povećanje materijalnih prava primjenjivat će se od 1. ožujka
Ugovor_2p ZET

Pregovarački odbori poslodavca i reprezentativnih sindikata potpisali su II. dodatak Kolektivnog ugovora i izmjenu kataloga radnih mjesta čime su uspješno završeni pregovori o povećanju materijalnih prava radnika Zagrebačkog električnog tramvaja, izvijestili su iz te tvrtke.

Dogovoreno je povećanje osnovice za sve radnike u iznosu od 12 %, a uz to povećani su i koeficijenti nižoj i srednjoj stručnoj spremi, koju najvećim dijelom čine vozači, a radi se o ukupno 89 % radnika zahvaćenih izmjenom koeficijenata.

Osim toga, dogovoreno je povećanje stalnog dodatka na plaću na 150, 170 ili 200 eura, ovisno o grupi složenosti poslova te povećanje prigodnih nagrada na maksimalni neoporezivi iznos od 700 eura (božićnica raste na 467,74 eura, dok regres ostaje isti u iznosu od 232,26 eura). Povećane su mjesečne nagrade za rad na maksimalni neoporezivi iznos od 93,33 eura mjesečno, zatim dodatak za prehranu na maksimalnih neoporezivih 100 eura mjesečno, kao i povećanje jubilarne nagrade na maksimalne neoporezive iznose.

Povećanje materijalnih prava primjenjivat će se od 1. ožujka te će ukupni financijski efekt za 10 mjeseci ove godine iznositi 17,4 milijuna eura. Navedeno povećanje dolazi nakon što je prošle godine sklopljen Kolektivni ugovor na 3 godine, kojim je osnovica od 1. siječnja 2023. godine narasla za 5 %, a od 1. srpnja 2023. za dodatnih 3 %. Uz ostala materijalna prava koja su rasla, prošle godine ukupno je povećanje za materijalna prava radnika iznosilo 12 milijuna eura, odnosno 13,5 % na postojeću masu plaća.

Dodatak Kolektivnog ugovora u ime poslodavca potpisali su Marko Bogdanović, predsjednik Uprave, Luka Matošić, član Uprave, Marko Slavulj, predsjednik Nadzornog odbora, Martina Jurišić, pročelnica Ureda gradonačelnika i Borislav Zelenika iz Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, a u ime dva reprezentativna sindikata potpisnici su Anto Jelić i Dražen Jović.

Grad Zagreb
Izbor urednika
Ostalo