Štrudla s pekmezom i orasima
Poslastica u čijem okusu ćete uživati.
Sastojci:
350 g brašna tip 500
150 g oštrog brašna
pola žličice soli
2 kašike vanilin šećera
naribana limunova korica
4 žlice ulja
3 dl mlake vode
15 g svježeg kvasca
Punjenje:
450 g mljevenih oraha
15 žlica prekmeza od marelice
1 žlica vanilin šećera
Priprema:
Pomiješati kvasac, malo šećera, malo vode i brašno, pa ostaviti na toplom da se digne. U zdjelu za miješanje uspite suhe sastojke, promiješajte, napravite udubljenje, dodajte tekuće sastojke i nadignuti kvasac.
Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže. Podijelite na tri dijela, napravite jufke, pokrijte ih i ostavite da odstoje 15 minuta. Za to vrijeme napravite nadjev – sjediniti sve navedene sastojke i podijeliti na tri dijela.
Svaku jufku razvaljajte u pravokutnik približnih dimenzija 30×25 centimetara, premažite nadjevom i uvijte štrudlu (na široj strani). Štrudle premažite uljem i ostavite da odstoje 20 minuta. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Ohlađenu štrudlu po želji pospite šećerom u prahu. A ako štrudlu obogatite jajima, mlijekom i mašću ili maslacem, bit će još ukusnija – prava starinska, prenosi N1info.hr.