Evo na što trebate obratiti pažnju

Jednostavan trik koji jamči savršen krumpir-pire svaki put

Iako jednostavan na prvi pogled, krumpir-pire može lako ostati pun grudica, previše tvrd ili previše vodenast ako se ne pripremi pravilno
pexels-pixabay-45247

Kada je krumpir u pitanju, pire je uvijek odličan izbor – posebno tijekom hladnih mjeseci. Topao, kremast i ukusan, savršeno se slaže s raznim jelima. Međutim, iako jednostavan na prvi pogled, krumpir-pire može lako ostati pun grudica, previše tvrd ili previše vodenast ako se ne pripremi pravilno.

Prema kuharima iz restorana Fallow, postoji jednostavan trik koji jamči savršen krumpir-pire svaki put. Tajna? Nikada ne kuhajte krumpir u vodi! U TikTok videu, profesionalni kuhar iz Fallowa podijelio je tehniku koju koristi za pripremu najkremastijeg pirea. Umjesto da krumpire kuha u vodi, peče ih u krupnoj soli na temperaturi od 160 do 180 °C dok potpuno ne omekšaju, prenosi N1.

– Nakon pečenja, jednostavno uklonite višak soli, prerežite krumpire na pola i pasirajte ih dok su još topli, objasnio je.

– Zagrijani maslac i mlijeko dodajte postupno kako biste dobili savršenu teksturu.

Kako se pravi najbolji krumpir-pire?

Ako ipak ostajete pri svojoj provjerenoj metodi kuhanja krumpira, evo na što trebate obratiti pažnju.

Odaberite pravi krumpir

Nije svaki krumpir idealan za pire. Škrobni krumpiri su najbolji jer visok sadržaj škroba daje pireu kremastu teksturu.

Ne presoliti vodu pri kuhanju

Profesionalci preporučuju da krumpir kuhate u nezasoljenoj vodi. Tako krumpir će upiti vlagu, ali neće postati preslan.

Kuhajte krumpir s korom

Ako imate vremena, kuhajte krumpir s korom – to pomaže zadržati vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji.

Krumpir kuhajte ravnomjerno

Krumpir treba narezati na jednake komade kako bi se ravnomjerno skuhao.

Koristite pravu tehniku pasiranja

Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krumpir dok je još vruć.

Dodavanje masnoće

Krumpir “voli“ masnoću. Profesionalni kuhari preporučuju korištenje kvalitetnog maslaca i toplog mlijeka. Dodajte ih polako i postupno kako biste dobili željenu teksturu.

Mlijeko treba biti toplo

Nikada ne dodajite hladno mlijeko u pire. Zagrijte ga prije nego što ga dodate krumpiru.

Začini

Dodajte malo muškatnog oraščića te sol i papar po ukusu. Ovi začini mogu podići okus pirea na višu razinu.

Gastro
Hrvatska