Stigle prve rode

S prvim danima proljeća u našim krajevima sve češće možemo vidjeti i jedne od najdražih nam simbola dolaska ljepšeg vremena, a to su bijele rode. Kako su ljudi izrazili zabrinutost za njih zbog hladnoće Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije izdala je kratko priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Rode su ptice koje su iznimno dobro prilagođene velikom rasponu vremenskih uvjeta pa tako normalno preživljavaju na temperaturama od -10 pa sve do iznad +40. To im omogućuje iznimno dobar izolacijski sloj od perja, ali i brzi metabolizam koji omogućuje brzu prilagodbu. Da bi rode mogle preživjeti u takvim uvjetima, potreban im je siguran izvor hrane. Dostupnost hrane značajno im može smanjiti duboki sloj snijega ili led. Put koji su prevalile iznimno je dugačak i naporan te su se tijekom svog putovanja rode sučelile s mnogim poteškoćama. Zbog toga im treba osigurati mir da se mogu odmoriti i vratiti zalihe energije.

Ako ipak vidite neku rodu koja je vidno lošeg zdravstvenog stanja, nazovite nas u Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije na broj telefona 01/6111-552″.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija