Licemjerne krtike Tomaševića na povećanje poreza

SLAVKO KOJIĆ, o povećanju poreza: Tomašević se smijao, a upravo se služi onim što je zakon propisao da je moguće, ja likujem

Kojić kaže, kako Tomašević sada radi ono čemu se prije smijao
slavko kojić Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Slavko Kojić ocijenio je u ponedjeljak da su licemjerne kritike na zagrebačku gradsku vlast zbog podizanja poreznih stopa uslijed porezne reforme, ali je – priznajući da likuje – rekao da Tomašević sada radi ono čemu se prije smijao.

Kojić se na konferenciji za novinare osvrnuo na utjecaj porezne reforme na zagrebački gradski proračun kojom Vlada ukida prireze i lokalnim vlastima ostavlja mogućnost da taj gubitak kompenziraju propisivanjem poreza na dohodak od 23,6 posto odnosno 35,4 posto za veća primanja. Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da će propisivati maksimalne stope poreza na dohodak, Kojić je ocijenio da Tomašević time ne radi ništa loše. “Tome nema alternative”, ustvrdio je.

Smatra da su kritike na račun Tomaševićeve politike licemjerne, posebice one koje dolaze od Vlade koja tvrdi da je potez Grada Zagreba suprotan namjeri porezne reforme. Među ostalim, i sam HDZ prozvao je nedavno na Facebooku Tomaševića za nesposobnost, da će “uvesti najveći porez na plaće u Hrvatskoj” i time spriječiti rast plaća građana.

No, Kojić se osvrnuo na nužnost takvog poteza, kojeg je, tvrdi, svjestan i sam HDZ-ov ministar financija Marko Primorac. Pritom je, citirajući dio iz znanstvenog rada pod naslovom “Analiza utjecaja promjene propisa na porezne prihode Grada Zagreba”, iz projekta kojemu je Primorac bio voditelj, ukazao na zaključak rada – da se poreznim rasterećenjem građana nužno smanjuju prihodi jedinica lokalne samouprave.

U radu se navodi da su time uglavnom pogođeni veći gradovi, pa bi Vlada trebala razmotriti dugotrajnije kompenzacijske mjere – a upravo ih je propisala kroz mogućnost povećanja poreza na dohodak, ustvrdio je Kojić.

-Tomašević se sada – u nemogućnosti da na drugi način kompenzira nedostatak prihoda, služi onim što je zakon propisao da je moguće. Ali ga državna vlast proziva da to nije bila namjera. No, svaki prigovor ovoj mjeri je licemjeran- zaključio je Kojić te dodao da je toga svjestan i sam HDZ-ov ministar financija.

Kojić je odbacio tvrdnju da time brani politiku Tomaševića, kojemu je njegova stranka oporba u Gradskoj skupštini, već da samo ukazuje na dosljednost Stranke rada i solidarnosti, jer su upravo oni ukazivali da se poreznim rasterećenjem građana prazni zagrebački proračun. Zbog toga, se tvrdi, Grad Zagreb morao i tako zaduživati. Pritom se prisjetio Tomaševićevog komentara u Skupštini koji je Kojiću, na njegove tvrdnje o negativnom utjecaju poreznog rasterećenja građana na lokalne proračune, rekao da cvili jer ne može riješiti problem. I poručio da sada likuje “zbog toga što je Tomaševića snašlo ono zbog čega se njemu bio smijao i što je podcjenjivao”.

 

Grad Zagreb
Politika