BRZO I FINO

Recept za savršeni doručak koji bismo jeli u svako doba dana

Bliskoistočni omlet od tikvica i luka specifičan je po osvježavajućem mirisu mente, a najbolje paše uz kakvu raskošnu salatu
breakfast-8266548_1280 Pixabay/Ilustracija

Ovo jelo u Egiptu zovu eggah, a u drugim dijelovima Bliskog istoka pronaći ćete ga pod imenom ej’jah, no slično je i europskoj frittati.

Sastojci za egipatski omlet:

  • 2 tikvice
  • 1 manja glavica luka
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • svežanj svježe metvice
  • 8 velikih jaja
  • prstohvat crvene paprike
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 2 kriške tosta
  • ⅓ šalice mlijeka
  • sol, maslinovo ulje

Za posluživanje:

  • sir feta
  • narezane rajčice
  • Priprema egipatskog omleta:
  • Tikvice narežite na tanke ploške, posolite ih i ostavite sa strane 15 minuta pa ih osušite paprirnatim ručnikom.
  • Luk sitno nasjeckajte.
  • Kriškama tosta odrežite koru i namočite ih u ⅓ šalice mlijeka.
  • Svežnju metvice odvojite peteljke – trebat će vam oko 30 listova.
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.

U tavi ili okrugloj posudi koja može u pećnicu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte tikvice i luk pa pirjajte 5-7 minuta. Dodajte veći dio natrganih listova mente; malo odvojite za kasnije. Isključite vatru i ostavite da se ohladi.

Umutite jaja, sol, mljevenu crvenu papriku i prašak za pecivo. Istisnite višak mlijeka iz tosta pa ga usitnite rukama i dodajte jajima pa umutite. Umiješajte tikvice i luk.

Prema potrebi dolijte malo maslinovog ulja u tavu ili posudu koja smije u pećnicu pa ulijte smjesu. Pecite u pećnici 15-20 minuta.
Pečeni omlet od tikvica poslužite s fetom, natrganim listićima mente i rajčicama.

Gastro
Hrvatska